У Києві річку Либідь хочуть закрити в колектор заради нового ТРЦ

Київрада ухвалила за основу детальний план території (ДПТ) у межах бульвару Дружби Народів, вулиць Великої Васильківської, Євгена Коновальця, Володимиро-Либідської, Казимира Малевича, залізниці у Голосіївському районі Києва. Зокрема, ДПТ передбачає закриття річки Либідь у колектор для облаштування заїздів до ТРЦ Ocean Mall.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

Про це повідомляє Хмарочос.

Згідно з прийнятим ДПТ річку вздовж залізничних колій планують загнати в колектор, а нагорі – прокласти дорогу. Під час голосування депутати озвучували аргументи про необхідність розвитку міста і зняття навантаження з доріг центру.

Створення дороги поверх Либеді потрібне для облаштування заїздів у майбутній ТРЦ Ocean Mall, як пояснює «ЦЕГЛА». Розробила ДПТ компанія Terra Project. ТРЦ Ocean Mall, який практично поглине модерністську «Тарілку» на Либідській площі, будує бізнесмен Вагіф Алієв, якому належать такі київські ТРЦ, як Mandarin Plaza, Lavina Mall і Blockbuster Mall.

А одним з головних проєктних рішень ДПТ є розміщення на вул. Антоновича, 136-138 поруч з палацом «Україна» багатофункціонального комплексу – 33-поверхового ЖК А136 Highlight Tower.

Вперше на огляд громадськості проєкт ДПТ у Голосіївському районі представили у 2019 році. Вже тоді стало відомо про плани будівництва дороги по руслу річки та закритого каналу загальною протяжністю 1,2 км. Однак проєктувальники запевняли, що у цьому місці Либідь сильно забруднює інтенсивний рух автомобільного й залізничного транспорту, через що нафтопродукти потрапляють у стоки з дощем і розталим снігом. Цим обґрунтовували правильність рішення закрити річку в колектор.

Пізніше у компанії Terra Project заявили, що розроблять альтернативний варіант ДПТ, не заховуючи Либідь у колектор.

Проте депутати ухвалили проєкт ДПТ разом з деякими правками. Зокрема, Київрада повинна створити робочу групу з залученням Київської організації спілки архітекторів для розробки змін до генплану та здійснити перевірку виконання петиції «Про визнання долини річки Либідь зоною екологічного лиха» і міської програми екологічного благополуччя на 2022-2025 роки в частині благоустрою та екологічного оздоровлення басейну Либеді.

Тим часом у світі вже давно панує протилежний тренд – у високорозвинених країнах розкопують річки. Про це докладніше можна прочитати тут: Знищити дорогу і збудувати річку. Як це зробили в Сеулі і як це можна зробити в нас

київ забудовники трц либідь

Знак гривні
Знак гривні