Нова загроза: російські дрони почали долати великі дистанції в режимі радіотиші

Військовослужбовець ЗСУ, аеророзвідник Олександр Карпюк (Серж Марко) пише про новий виклик для України: росіяни поставили на свої дрони позиціонування по маяках, і тепер проходять великі дистанції в режимі радіотиші. Це змінює тактику розвідки, виявлення і протидії.

Російський розвідувальний дрон ZALA 421-16ЕМ-Ф. Фото: міноборони РФ
Російський розвідувальний дрон ZALA 421-16ЕМ-Ф. Фото: міноборони РФ

Карпюк зауважує, що писав про цю нову адаптацію ворога ще декілька місяців тому, коли росіяни тільки почали її впроваджувати. Однак, додає він, на проблему звернули уваги тільки коли вже втратили коштовні засоби і людей.

"Зараз тактика росіян вже дійшла до кінцевого результату. Вони просто в режимі радіотиші по маяках відправляють БПЛА на наші стратегічні об'єкти. Якщо радіогоризонт з маяками втрачений — є система оптичного позиціонування по референтних точках на завантаженій карті. Тобто задавити навігацію/заспуфити такий борт неможливо", — пояснює військовий.

Читайте також: Атака росіян на аеродром у Миргороді. Які інновації слід негайно впроваджувати у війську

Він розписує схему, як це відбувається: "Береться аеродром, наприклад, розраховується дистанція та звʼязок, до передової максимально близько підтягуються антени, можливо, встановлюється модуль який передає данні по LTE (ну я б так зробив, рішення на поверхні лежить, і такі модулі на крилах у росіян є).

Після чого на цей обʼєкт відправляють БПЛА в режимі радіотиші по маяках.
Якщо долетить — ну дасть відео з місця і відкорегує ракету. Якщо не долетить - можна майже кожен день туди відправляти по розвіднику, "Зал" та "Суперкамів" у них багато. Тобто біля кожного стратегічного об'єкта може виплигнути з режиму радіотиші ворожий дрон та почати корегувати ракети".

Читайте також: Україна програє у стратегічній адаптації до війни. Що потрібно зробити

Серж Марко констатує, що через те, що оскільки відповідальні за безпеку стратегічних об'єктів особи ігнорували цю проблему та перспективу такого застосування дронів, ворожа тактика розвилась до кінцевої стадії, і нам почали накривати аеродроми під прямий стрім розвідника.

"А тепер, щоб швидко від такої тактики захистити наші стратегічні об'єкти — банально вже немає часу", — підсумовує військовослужбовець.

стратегічна адаптація дрони загрози обстріли

Знак гривні
Знак гривні