Чому наїзд НАБУ на Укренерго за закупівлю бронежилетів відгонить абсурдом і політичними інтригами

НАБУ і САП спільно з СБУ повідомили колишньому посадовцю Укренерго про підозру в корупції при закупівлі бронежилетів.

Укренерго звинувачують у тому, що воно купило вдвічі дорожче ринку бронежилети закупівлі, набу, підозра, укренерго, бронежилети

Як відзвітували у НАБУ, "упродовж березня-квітня 2022 року начальник Департаменту безпеки ПрАТ «НЕК «Укренерго», який відповідав за перевірку постачальників та вибір найбільш економічно вигідних пропозицій, забезпечив придбання бронежилетів у наперед визначеної компанії за ціною, вдвічі вищою за ринкову".

Стверджується, що "постачальник не мав необхідних дозвільних документів та ліцензій і ніколи не здійснював виробництво подібної продукції". 

"У результаті оборудки державі заподіяно збитків на суму понад 10,3 млн грн", — йдеться у пресрелізі НАБУ.

Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов прокоментував пресреліз НАБУ, зазначивши, що висунута підозра є необґрунтованою. Журналіст проєкту "Наші гроші" зазначає, що у повідомленні НАБУ, на відміну від багатьох інших випадків, не розписується історія, з якої безумовно й очевидно стає зрозуміло, хто злодій.

«Просто накидують, що у березні 2022 року, коли рашисти у буквальному сенсі слова стояли біля воріт Києва, «Укренерго» купило бронежилети «за ціною, вдвічі вищою від ринкової», — пише Ніколов.

Розслідувач перевірив цей кейс у «Прозорро» і з'ясував, що Укренерго звинувачують у тому, що воно купило вдвічі дорожче ринку модульні тактичні бронежилети В2 4 класу. Вдвічі вищою ціною названо ціну 16 500 грн з ПДВ, як свідчить один зі звітів в системі «Прозорро» про ті закупівлі.

"Нагадаю, йшов перший місяць вторгнення, тоді вся країна висолопивши язика намагалась вдягнути-взути бійців хоч у щось. До держкомпаній звертались всі хто міг. До «Укренерго» звернулись і Нацгвардія, і ТЦК, і інші люди з проханням: «У вас є ж гроші, купіть для пацанів». Звісно енергетики купували і віддавали. Причому купували за правилами – у березні зібрали дані про можливість різних фірм поставити сотні бронежилетів за тиждень(!), а не через рік після замовлення. І уклались з найдешевшими, хто міг поставити тут і зараз", — наголошує журналіст.

Він також нагадав, що тоді Міноборони купувало бронежилети дорожче 30 тисяч гривень. Тоді як Укренерго "пришили справу" за 16 500, що буцімто вдвічі дорожче ринку.

Ніколов припускає, що справу проти посадовця Укренерго використовуватимуть як політичний інструмент, відзвітувавши президенту Зеленському про "корупцію" і "наживу на війську". Це, вважає розслідувач, може вплинути на рішення усунути із займаних посад нинішнє ефективне керівництво Укренерго, яке має гарну репутацію на Заході.

"І буде хана і Кудрицькому, і Безруковій. І наостанок тонкий нюанс. Безрукова вже пів року як очолює «Агенцію оборонних закупівель», де заважає погонам ганяти старі схеми на зброї. І це рівно та сфера, де США попередили, що уважно стежать за рівнем корупції. Тому хто, як не чекісти, зацікавлені знести її звідти, щоб руку не збивала?" — підсумовує Ніколов.

закупівлі набу підозра укренерго бронежилети

Знак гривні
Знак гривні