Українські історики виявили на Афоні три невідомі раніше примірники Острозької Біблії

Українські науковці виявили три невідомі раніше примірники Острозької Біблії (1581 р.) — першого повного друкованого українського видання Біблії церковнослов'янською мовою.

Сергій Шумило тримає один з примірників Острозької Біблії 1581 р. з афонської книгозбірні. Фото з його фейсбук-сторінки
Сергій Шумило тримає один з примірників Острозької Біблії 1581 р. з афонської книгозбірні. Фото з його фейсбук-сторінки

Про це повідомив директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило.

Всього у світі на сьогодні відомо близько 350 збережених примірників Острозької Біблії.

"Тепер до цього переліку додалися ще три раніше невідомі екземпляри. Судячи з маргінальних записів на стародруках, вони належали українським афонським ченцям кін. XVI – поч. XVII ст. (всі ці маргіналії (деякі з них дуже унікальні) потребують окремого дослідження)", – зазначив він.

Шумило розповів, що отримав унікальну можливість попрацювати з рідкісними українськими стародруками XVI – XVIII століть, які зберігаються на Афоні у великій кількості в закритих монастирських книгосховищах.

За його словами, окрім трьох примірників Острозької Біблії, у цій же монастирській книгозбірні, зокрема, зберігаються стародруки, видані в XVI – XVII століттях у Київській Митрополії. В іншому афонському монастирі вдалося виявити стародруки XVII ст., видані в Київській Митрополії. Особливо багато видань друкарні Києво-Печерської Лаври XVIII ст.

"Велика кількість українських стародруків XVI – XVIII століть, що зберігаються на Афоні, засвідчує тісні контакти афонських монастирів з духовенством та чернецтвом Київської Митрополії, а також з українським козацтвом та козацькою старшиною (зокрема й гетьманами та кошовими отаманами Запорозької Січі), та духовно-культурні впливи Київської Церкви по всьому православному світу, зокрема й у світовому центрі православного чернецтва – на Святій Горі Афон. Це тема окремих подальших досліджень", – зазначив Шумило.

Нагадаємо, на Афоні українські науковці розпочали проєкт з дослідження та підготовки до видання унікального рукопису XVII – XVIIІ століть, де зафіксовані українські гетьмани та козацька старшина, які щедро жертвували на афонські монастирі.

Історія України книжки афон дослідження греція

Знак гривні
Знак гривні