Джипінг у заповідних зонах заборонять: Рада зробила перший крок

Верховна Рада України у першому читанні ухвалила урядовий законопроєкт №11024 щодо збереження природно-заповідного фонду. 271 голос «За».

Фото: skyta.com.ua
Фото: skyta.com.ua

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

"Роками природоохоронні території в Україні використовувалися як парки розваг. Квадроцикли, баггі, ендуро-мотоцикли стали звичною практикою у туристичних Карпатах. Такі розваги знищують рослинний та ґрунтовий покрив екосистем, провокують хімічне забруднення, лякають диких тварин – особливо в період розмноження", – зазначив міністр.

Стрілець наголосив, що заборона “джипінгу” – цивілізована практика, яка діє у багатьох західних країнах з потужними природоохоронними традиціями. Наприклад, Ісландія, Чехія, Фінляндія, Норвегія.

За його словами, законопроєкт залишає можливість використання транспорту на дорогах загального користування, вулиць населених пунктів, автомобільних доріг на приватних територіях, а також для доступу відвідувачів до рекреаційних ділянок.

Для порушників Кабінет Міністрів України пропонує посилити адміністративну відповідальність. Усі ці норми викладені в урядовому законопроєкті №11309, який вносить зміни до статті 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Це рішення вкотре доводить, що українське суспільство переходить на новий рівень екологічного мислення. Розраховуємо на якнайшвидше схвалення законопроєкту в другому читанні», – зауважив Руслан Стрілець.

Нагадаємо, у 2022 році петиція про врегулювання джипінгу в Україні набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Після цього президент Зеленський доручив уряду "вжити необхідних заходів реагування".

карпати законопроєкт джипінг екологія

Знак гривні
Знак гривні