Чому 20 тисяч шоломів для ЗСУ лежать на польському складі з 2022 року: розслідування Gazeta Wyborcza

З середини 2022 року на складі польської компанії Alfa лежать 20 000 шоломів. Їх закупило та оплатило Міністерство оборони України. Президент компанії Пьотр Сапежинський майже два роки циркулює між чиновниками в Києві, намагаючись змусити одержувачів прийняти закуплені товари.

Фото: Glaubicz Garwolińska Consultants Sp. z o.
Фото: Glaubicz Garwolińska Consultants Sp. z o.

Про це йдеться у розслідуванні Gazeta Wyborcza.

Польське видання зазначає, що ці шоломи мають клас III A, сертифіковані, відповідають міжнародним стандартам, а також пройшли додаткові випробування в польській лабораторії Moratex.

Ціна за штуку — близько тисячі злотих. Вага — трохи більше кілограма. Виготовлені з кевлару, армовані арамідом.

"Я ще не стикався з такою абсурдною ситуацією, а я в бізнесі з постачання зброї вже 20 років. Я продав українській стороні перевірений і якісний товар. І він лежить у мене на складі. І водночас я постійно чую про дефіцит на українському фронті та дефіцит поставок", — каже Сапежинський.

Історія контракту

11 квітня 2022 року Alfa підписала контракт з українським МОУ на загальну суму 24 млн євро. Він включав 20 000 бронежилетів та 20 000 шоломів класу III. Термін поставки — 10 днів після того, як буде сплачена повна вартість товару, Alfa підтвердить, що шоломи перебувають у Польщі, а гроші отримані. У листуванні з українським міністерством вона вказує адресу складу і просить отримати товар.

Через три місяці українська сторона отримує три шоломи і проводить власні випробування в Україні. Виявляється, що замовлений товар відповідає стандартам, встановленим українським підрядником. Alfa також надає результати випробувань, проведених у Польщі.

"Далі щодо шоломів – тиша, але Alfa паралельно укладає інші контракти. До кінця 2023 року їх буде 18 — половина підписана посадовими особами МОУ, інша половина — компанією-спецімпортером "Прогрес".

У травні 2023 року, роздратована відсутністю рішення, Alfa проводить повторні випробування на випадково обраних шоломах, які підтверджують попередні тести. Результати тестів потрапляють до МОУ. І тиша затягується", — йдеться у статті.

Gazeta Wyborcza нагадує, що у серпні 2023 року "Українська правда" опублікувала статтю під назвою "Гроші на крові. Як непримітна польська фірма забрала десятки мільярдів у ЗСУ". Текст написаний за результатами перевірки, проведеної Міноборони, яка виявила порушення у 170 компаніях, причетних до виробництва та продажу зброї.

За словами автора статті Романа Романюка, польська компанія підписала щонайменше чотири великі контракти на поставку озброєння та засобів захисту для української армії. Один із них укладено з «Прогресом», решта безпосередньо з МОУ.

За даними журналіста УП, на початку 2023-го Alfa за різними контрактами мала заборгованостей перед МОУ на більш як три з половиною мільярди гривень.

"Публікація УП викликала резонанс в Україні, але головна зацікавлена сторона — Міністерство оборони України — дистанціювалася від неї в офіційному комюніке, попереджаючи, що це може бути контрольованою Росією кампанією з дискредитації міністерства і що наведена інформація є перекрученою. Однак міністерство не пояснило, в чому саме полягало це викривлення", — пише польська газета.

Видання додає, що версія президента компанії Alfa Сапежинського інша.

"Так, дуже швидко з’явилися можливості контрактів, тому що потреби були величезні. Ми хотіли їх використати, і я не бачу в цьому нічого поганого.

Швидко виявилося, що конкуренція велика, і після тимчасового затишшя в гру вступають українські виробники. І до цього я теж не маю претензій, навпаки, я розумію, що кожна гривня, яка зміцнює внутрішній український ринок, має подвійну цінність. Але з нашими продуктами почали відбуватися дивні речі. Я був заскочений, коли ми відправили партію товару з Жешува в Україну за вказаною адресою, а через три тижні отримали запитання з міністерства, де він знаходиться. Тоді я думав, що це просто хаос початку війни", — каже очільник компанії Alfa.

Він також стверджує, що поставлена ним партія бронежилетів, яка, за даними «Української правди», не відповідала стандартам, була якісна. Сапежинський також розповідає про партію з 11 000 шоломів, які "зникли в перші місяці війни у Львові і були знайдені під парканом військової частини в Хмельницькому, змішані з поставкою від іншого виробника". Вони повернулися до Польщі.

"Тільки деякі з них були не моїми касками. І я був притягнутий до відповідальності", — зазначає президент компанії Alfa.

Підсумок двох років військової співпраці між "Альфою" та МОУ: судові позови, арбітражі та взаємні претензії. МОУ вимагає 29 млн євро відшкодування за недопоставлені або невідповідні замовлені товари, а Сапежинський — 47 млн євро, стверджуючи, що йому не заплатили за поставлені товари. Він оцінив суму за зберігання шоломів у 200 000 євро. Він обнуляє контракти з українською стороною і продає зброю американцям, які потім передають її на фронт.

За останньою інформацією, доступною Gazeta Wyborcza, 14 червня Міністерство юстиції України надіслало Alfa інформацію про визнання деяких позовів необґрунтованими. Це зменшило їх на 17 мільйонів євро. Сапежинський поки що не коментує цю інформацію.

Документи, які Alfa надала Gazeta Wyborcza, свідчать, що лише з 12 травня 2022 року по 21 лютого 2023 року компанія щонайменше п'ять разів зверталася до Міністерства оборони України з проханням забрати замовлені та оплачені товари.

У квітні 2024 року, після того як Alfa передала справу в арбітражний суд і повідомила про це українське посольство, здавалося, що справа зрушить з місця: до Польщі з раптовим візитом приїхала комісія з Києва. Після перевірки вона підтвердила, що шоломи відповідають замовленню, запечатала 12 одиниць у пакети та запропонувала відправити їх на експертизу в українські лабораторії.

"Я з радістю погодився, але за однієї умови: шоломи, які вже пройшли тестування в польських та українських лабораторіях, цього разу поїдуть не до Києва, а до Мадрида чи Берліна. Якщо нинішніх досліджень недостатньо, нехай тести проведуть вчені з найпрестижніших європейських лабораторій. А ці навмання вибрані шоломи лежать у запечатаних пакетах у мене в офісі", — каже він.

Наразі шоломи III А все ще чекають на отримання, а Сапежинський наполягає, що більше ніколи не працюватиме напряму з українською стороною. Тим більше, що 9 травня до нього прийшли співробітники української антикорупційної служби НАБУ та Спеціальної антикорупційної прокуратури Міністерства оборони України разом з польською поліцією. Причина? Підозри у зловживаннях під час закупівель для української армії.

"Щодо шоломів, то я думаю, що це пов'язано з наступним: українці борються з корупцією і намагаються запровадити чіткі правила замовлення зброї. Сьогодні каски коштують набагато дешевше, ніж два роки тому, коли їх замовляли. Це хороший сигнал, який свідчить про те, що до проблеми корупції ставляться серйозно. Тільки от наслідки несе моя компанія", — підсумовує польський підприємець.

розслідування україна-польща шоломи постачання зброї

Знак гривні
Знак гривні