Вибори до Європарламенту: результат ультраправих менший за прогнози

Ультраправим і євроскептичним депутатам, попри прогнози, не вдалося забезпечити на виборах до Європарламенту достатню кількість мандатів, аби переважити центристські сили.

Результати виборів до Європарламенту

Такими є попередні результати голосування, оприлюднені на сайті парламенту, пише ЄП.

Правоцентристська Європейська народна партія (EPP) стане найбільшою політичною групою в новому скликанні Європарламенту, а центристські, ліберальні та соціалістичні партії збережуть більшість, яка в попередньому скликанні показала себе проукраїнською.

Очікується, що EPP, ліберальна "Оновити Європу" (Renew Europe) та соціал-демократи (S&D) матимуть близько 403 мандати. 

При цьому провідній кандидатці від Європейської народної партії Урсулі фон дер Ляєн потрібна підтримка 361 європейського депутата, щоб забезпечити другий термін на посаді президента комісії – за умови, що вона отримає схвалення європейських лідерів залишитися на посаді.

Математично ситуація виглядає на користь фон дер Ляєн, хоча очікують, що не всі депутати з коаліції будуть голосувати за неї і їй може знадобитись підтримка законодавців з інших політичних груп.

М’яка євроскептична права партія Європейські консерватори та реформісти (ECR) матиме 73 мандати, а ультраправа "Ідентичність і демократія" (ID) – 58. Таким чином спільно ці дві праві групи претендують на 131 мандат – це менше, ніж прогнозували опитування. 

Проте те, який вплив матимуть євроскептичні партії, залежатиме від їх здатності подолати розбіжності та працювати разом. Наразі вони розділені між двома різними політичними групами, і деякі партії та законодавці, серед яких "Фідес" Віктора Орбана та "Альтернатива для Німеччини", поки що перебувають поза цими групами.

Нагадаємо, на виборах до Європарламенту партія Емманюеля Макрона зазнала поразки, взявши удвічі менше, ніж праворадикальне "Національне об’єднання". Президент Франції  розпустив парламент.

Партія угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана "Фідес" досягла найгіршого результату в історії на виборах до Європарламенту на тлі появи в угорській політиці політичного новачка Петера Мадяра.

європарламент ультраправі вибори

Знак гривні
Знак гривні