Чому результат виборів в Індії шокував політичний світ і фінансові ринки

Замість одноосібного правління в Індії настає непевна ера коаліційного уряду, пише The Economist. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти матеріалу.

Нарендра Моді (Фото:REUTERS/Adnan Abidi)
Нарендра Моді (Фото:REUTERS/Adnan Abidi)

Напередодні загальних виборів, що завершилися 1 червня, очікувалося, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді легко переможе. Його харизма в поєднанні з акцентом на розвитку інфраструктури, соціальних виплатах найбіднішим верствам населення і поляризацією індуїстського націоналізму виглядала неперевершеною. Моді випромінював впевненість, яка відповідала цим прогнозам. Він заявив, що його партія "Бхаратія Джаната" (БДП) та її союзники здобудуть понад 400 місць у 543-місному парламенті.

Моді отримав значно менше

Остаточні результати підрахунку голосів 4 червня показали, що альянс Моді отримав значно менше, ніж передбачалося. БДП та її союзники здобули 292 місця, порівняно з 234 місцями опозиції. Сама БДП втратила 63 місця у порівнянні з минулими виборами, здобувши 240 місць проти 303 у 2019-му. Важливо, що це означає, що вона покладатиметься на своїх партнерів по альянсу для контролю над парламентом (для більшості потрібно 272 місця).

Видовище хитання влади Моді шокувало громадськість, політичний світ і фінансові ринки: базовий індекс акцій країни впав на 6%.

Виборча несподіванка стала наслідком кампанії, яка викликала глибокі розбіжності. Від самого початку опозиційні політики та інші критики нарікали на відсутність рівних умов на виборах. Опозиціонерів ув'язнювали за звинуваченнями в корупції, які вони називали політично мотивованими. Індійський національний конгрес, головна опозиційна партія, заявила, що її банківські рахунки були заморожені, що перешкоджало проведенню передвиборчої кампанії. Тим часом Моді часом використовував різко антимусульманську передвиборчу риторику. Все це могло бути мотивовано побоюваннями щодо зменшення підтримки БДП.

Найбільшим розчаруванням для команди Моді виявився гігантський північний штат Уттар-Прадеш, де проживають хіндімовні виборці БДП. У 2019 році партія Моді отримала 62 з 80 місць у штаті. Цього разу їхня кількість зменшилася до 33, причому голоси виборців змінилися на 9% не на користь БДП та її союзників.

БДП також зазнала значних втрат у Раджастані та Махараштрі, багатому індустріальному штаті на заході країни, де міститься ділова столиця Індії – Мумбаї. Місця, які вона там втратила, переважно перейшли до Індійського національного конгресу, який майже подвоїв свою кількість місць у парламенті до 99, порівняно з 52 у 2019 році.

Що пішло не так для БДП?

Загальна частка голосів партії Моді по всій Індії залишилася більш-менш такою ж, як і в 2019 році, – близько 37%. Партії також вдалося досягти невеликих успіхів на півдні та сході країни, де раніше їй це не вдавалося. Проте її втрати у критично важливих регіонах, таких як північ, означають, що її влада в парламенті може різко знизитися.

Відчуття того, що економіка не приносить користі простим людям, можливо, стало важливим фактором: попри високі показники зростання, виборці називали інфляцію та безробіття основними причинами занепокоєння.

Перед Індією зараз постають три великі питання. По-перше, чи зможе БДП сформувати стабільний уряд? Відповідь – ймовірно. БДП все ще залишатиметься найбільшою партією в парламенті, маючи більш ніж удвічі більше місць, ніж опозиційна партія Конгрес.

Якщо всередині партії не станеться великого бунту, Нарендра Моді, швидше за все, зможе залишитися на посаді прем'єр-міністра. Йому доведеться укласти угоди з двома своїми партнерами по альянсу – «Телугу Десам» і «Джаната Дал» (Об'єднана), двома регіональними партіями з південного штату Андхра-Прадеш і східного штату Біхар, відповідно. Їхні лідери, Чандрабабу Найду і Нітіш Кумар, тепер стануть королями і намагатимуться отримати від БДП привілеї у вигляді призначень, вигод для своїх штатів і політики. Обидва вони вже перебувають під прицілом опозиційного альянсу. Кумар, зокрема, відомий тим, що часто переходить на інший бік, що становить особливий ризик. Однак, зважаючи на глибокі кишені БДП, Моді також може переманити партії з опозиції, щоб зміцнити свій альянс.

Друге питання полягає в тому, як після того, як уряд буде сформований, він зможе працювати. Улюблений стиль Моді – силове виконавче правління з невеликою кількістю дебатів у кабінеті міністрів чи парламенті. Тепер йому доведеться вести переговори і йти на компроміси.

Останнє питання полягає в тому, як цей несподіваний результат змінить Індію в довгостроковій перспективі. Ідея про те, що Моді керуватиме країною ще десять років, тепер набагато менш ймовірна, оскільки його особистий бренд потьмянів, а отже, питання наступництва постане дуже гостро.

Є небезпека, що розчарований лідер може вирішити подвоїти свої більш авторитарні тенденції і посилити свою поляризуючу релігійну риторику. Втім, побоювання, що Індія може невблаганно еволюціонувати до більш авторитарної форми правління, відступили: БДП не змогла отримати достатню кількість місць, щоб проштовхнути конституційні зміни, а опозиційні партії дістали нове дихання. Це може бути найбільш тривалим наслідком загальних виборів 2024 року.

демократія індія вибори тенденції

Знак гривні
Знак гривні