Витік документів викрив фонд, через який Росія фінансує пропаганду у 48 країнах світу, — The Guardian

Витік внутрішніх документів викрив діяльність російського державного фонду правового захисту, який, на думку європейських спецслужб та аналітиків, насправді є операцією впливу Кремля, що діє у 48 країнах Європи та світу.

Фото: Matthias Oesterle / Zuma / Scanpix / LETA
Фото: Matthias Oesterle / Zuma / Scanpix / LETA

Про це повідомляє The Guardian.

Внутрішні документи російського Фонду підтримки та захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном («Правфонд»), свідчать про те, що фонд фінансує пропагандистські вебсайти, орієнтовані на європейців. «Правфонд» також допомагав оплачувати юридичний захист засудженого торговця зброєю Віктора Бута і кілера ФСБ Вадима Красікова, а також призначив низку колишніх співробітників спецслужб керівниками своїх операцій в європейських країнах.

Документи свідчать, що група витратила мільйони євро на фінансування пропагандистських і юридичних кампаній. Відкриті дані також свідчать про те, що місцеві партнери «Правфонду» отримали мільйонні державні субсидії від низки європейських держав, де фонд має місцеві відділення, що викликає питання про використання державних коштів і проблеми національної безпеки за кілька днів до виборів до Європейського парламенту.

Понад 40 документів «Правфонду», отриманих данським громадським мовником DR від джерела в європейських спецслужбах, свідчать про те, що серед керівництва організації є кілька задокументованих колишніх агентів розвідки.

Серед них – Володимир Поздоровкін, якого європейські розвідувальні джерела називають агентом російської служби зовнішньої розвідки (СЗР), а у відкритих джерелах – куратором діяльності «Правфонду» в країнах Північної Європи та Балтії. А також Анатолій Сорокін, який, як свідчать документи, є співробітником СЗР і куратором відділу «Правфонду» з питань Близького Сходу, Молдови та Придністров'я.

Керівником Інституту російської діаспори, який в офіційних документах вказаний як «виконавець проєктів» «Правфонду», є Сергій Пантелеєв, який потрапив під санкції в країнах ЄС як член підрозділу російської військової розвідки, що спеціалізується на операціях психологічної війни.

У звіті про національну безпеку за 2020 рік служби безпеки Естонії назвали «Правфонд» «псевдоправовою системою захисту», яка «насправді є фондом операцій впливу», і заявили, що ФСБ використовує групи для вербування колабораціоністів за кордоном, зокрема серед прихильників анексії Криму 2014 року, багато з яких мали зв'язки з групою.

"Правфонд" був заснований у 2012 році указом Путіна. Внутрішні документи серед іншого вказують на те, що фонд витратив сотні тисяч євро на підтримку кількох сайтів, які мали на меті боротися з "русофобією" і сприяти "захисту російської мови" в Європі. Він також спрямовував гроші на низку маргінальних видань по всій Європі.

Згідно з внутрішніми документами, «Правфонд» також фінансує діяльність Euromore, ще одного інтернет-порталу, який значною мірою зосереджується на передбачуваних загрозах для росіян у Європі. Euromore був "розроблений з урахуванням закриття владою ЄС міжнародних платформ", таких як RT і Sputnik, щоб "створити власну значущу альтернативу". Цей та деякі інші сайти потрапили до чорних списків на Заході після повномасштабного вторгнення Кремля в Україну.

бактерії руского міра російська пропаганда вплив РФ у ЄС витік

Знак гривні
Знак гривні