Недоліки оновлення даних: чому більшості все одно доведеться йти у військкомат

Невідповідність даних військового квитка даним з електронного Реєстру «Оберіг» є підставою для доставки особи до ТЦК під час перевірки документів.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це пише Судово-юридична газета.

Відомості у військово-обліковому документі громадянина, який перебуває або був виключений з військового обліку ЗСУ, СБУ, розвідоргану, повинні відповідати даним із держреєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів "Оберіг".

Коли ж відомості у графах 1-5, 13 та 14 військового квитка на бланку не відповідають даним з реєстру "Оберіг", такий квиток вважається недійсним. Про це йдеться у постанові уряду від 16 травня №559, якою затверджено нову форму військового квитка.

Відповідність даних військового квитка на бланку даним з реєстру "Оберіг" перевіряється через:

Про які саме дані з військового квитка йдеться:

Слід зазначити, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, тобто, до 18 травня, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

Однак, якщо в ході перевірки документів, до прикладу, на вулиці, буде встановлено невідповідність даним «старого» військово-облікового документа і Реєстру «Оберіг», то особу можуть навіть затримати.

Так, згідно з постановою Кабміну №560, у ході перевірки документів громадян, зокрема, звіряються їхні персональні дані, дані військово-облікового документа з даними Реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники ТЦК, органів охорони державного кордону та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Реєстру «Оберіг».

У разі виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Реєстру «Оберіг» старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) ТЦК для уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Реєстру «Оберіг». Задля цього громадянину оформляється та вручається повістка.

Якщо військовозобов’язаний відмовиться від отримання повістки, складається акт відмови, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови подається керівнику ТЦК для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

Якщо громадянин відмовляється прослідувати до ТЦК, то поліцейський із групи оповіщення проводить адміністративне затримання та доправлення такої особи до ТЦК.

Таким чином, хоча військовий квиток, виданий до набуття чинності нового закону про мобілізацію, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі затвердження органом держвлади нової форми документа, якщо в реєстрі "Оберіг" будуть розбіжності з "паперовою" версією військового квитка, то особу можуть покликати до ТЦК для уточнення даних – і навіть затримати.

Крім того, невідповідності даним з реєстру "Оберіг" є підставою для видавання (заміни) військового квитка за заявою особи.

Від Texty.org.ua: Згідно з цим трактуванням, оновлення даних в "Резерв+" виглядає як фікція, і все одно усім чи більшості доведеться йти у військомат, щоб не бути затриманим. А у ТЦК наразі шалені черги.

тцк резерв оберіг мобілізація дані

Знак гривні
Знак гривні