Швеція надає Україні найбільший пакет допомоги. До нього увійдуть літаки ДРЛВ ASC 890 (ФОТО)

Швеція оголосила про 16-й і найбільший пакет військової допомоги для України. Загальна його сума становить 13,3 мільярда шведських крон (€1,16 мільярда).

Літак ASC 890 Швеції. Фото: flickr.com
Літак ASC 890 Швеції. Фото: flickr.com

Як повідомляє Sydsvenskan, у пакет входять, серед іншого, літаки та бронетехніка.

Зокрема, Швеція передасть два літаки дальнього радіолокаційного виявлення ASC 890.

В уряді Швеції розповіли, що літак ДРЛВ має допомогти Україні з посиленням протиповітряної оборони. Там зазначили, що це дає "абсолютно нові можливості для радіолокаційної розвідки та бойового керування цілями в повітрі та на морі".

Зазначається, що літаки ASC 890 посилять здатність України виявляти цілі дальньої дії та боротися з ними. Літак має комплексне рішення, що включає навчання, технічне оснащення та методичне забезпечення радіолокаційної розвідки та управління повітряним боєм.

За словами міністра оборони Пола Йонсона, ASC 890 матиме «значний вплив на українську протиповітряну оборону», оскільки він доповнить і підсилить обіцяні партнерами американські винищувачі F-16.

Швеція також передає весь свій запас гусеничних бронетранспортерів Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) для створення нових бригад української армії.

Крім того, країна посилить ЗСУ 155-мм артилерійськими снарядами, паливозаправниками та іншими ресурсами для обслуговування раніше переданого обладнання.

Для подальшого посилення ППО України до пакета допомоги також включили ракети Rb 99 (AMRAAM), які можуть використовуватися як на літаках, так і в наземних системах ППО.

Rb 99 – це ліцензійна версія американської ракети AIM-120B (AMRAAM) з дальністю пуску до 70 кілометрів, які раніше складали у Швеції.

Додатково Швеція долучається до фінансування коаліцій сил і засобів, фондів та тимчасових ініціатив, спрямованих на закупівлю обладнання для України. А Шведське агентство оборонних досліджень дістане завдання підтримати Україну у створенні власного оборонного науково-дослідного інституту.

У рамках пакета передбачається і посилення спроможності України у сфері командування та управління через надання терміналів з можливістю використання супутникового звʼязку.

допомога Україні ППО союзники україни швеція

Знак гривні
Знак гривні