ФСБ зі схвалення Кремля розпочала тотальну чистку військової еліти РФ

У Росії Федеральна служба безпеки (ФСБ) почала масштабну чистку вищого офіцерського складу. Нещодавні арешти п'яти вищих російських офіцерів, вочевидь, є лише першими з десятків військових діячів, які будуть ув'язнені в результаті проведеної службами безпеки чистки.

Шойгу і Герасимов. Фото: ГУР
Шойгу і Герасимов. Фото: ГУР

Про це пише Moscow Times з посиланням на російських урядовців та джерела, близькі до Кремля і міністерства оборони РФ.

Видання зазначає, що начебто намагаючись викорінити військову корупцію, ФСБ переслідує високопоставлених генералів, сподіваючись покласти провину за невдале вторгнення в Україну в 2022 році на військову верхівку і взяти під контроль розподіл величезного бюджету армії — і все це з мовчазної згоди Кремля.

"Йде жорстока зачистка. ФСБ зачищає команду [колишнього міністра оборони Сергія] Шойгу. Цього слід було очікувати. Такого роду операції можуть проводитися тільки зі схвалення на самому верху", — повідомило джерело газети.

Зазначається, що чистка є кульмінацією боротьби за ресурси між службами безпеки та Міністерством оборони у воєнний час і знаменує собою перемогу ФСБ, правонаступниці радянського КДБ, у боротьбі за прихильність колишнього агента КДБ Путіна.

"Попереду ще довгий шлях до завершення чисток. На нас чекають нові арешти", — додав співрозмовник видання.

За два тижні, що минули після несподіваної відставки колишнього міністра оборони Шойгу, було заарештовано чотирьох високопоставлених офіцерів за звинуваченнями від хабарництва до зловживання владою.

Оскільки ці арешти набирають обертів, вони можуть перерости в "найбільші чистки" в сучасній російській історії, заявив в інтерв'ю The Moscow Times один з чинних російських урядовців.

"Я думаю, що до кінця року в усіх підрозділах Міністерства оборони будуть заарештовані десятки, а може й сотні людей різного рангу", — сказав російський урядовець.

"Мені здається, що зараз там [у будівлі Міноборони] більше чекістів, ніж військовослужбовців", — з сарказмом додав співрозмовник.

Кремль поспішив заявити, що арешти є нічим іншим, як результатом постійної роботи з викорінення корупції на всіх рівнях влади.

Утім, йдеться у статті, про масштабну корупцію в російській армії було відомо давно, а арешти генералів почалися тільки тоді, коли стало ясно, що Шойгу втратить свою посаду.

"Інформації про корупційні схеми в Міноборони було багато, кримінальні справи накопичувалися. Але поки Шойгу був міністром і мав величезний вплив, слідчим не дозволяли їх розслідувати", — сказав другий урядовець в інтерв'ю газеті.

Схвалена Кремлем кампанія ФСБ показує, що спецслужби "тріумфують" у протистоянні між двома провідними силовими структурами воєнного часу - армією і ФСБ, — заявило джерело, близьке до Кремля.

"У провалі вторгнення має бути одна сторона, яку можна призначити винною", — сказав співрозмовник.

"Це або спецслужби, які займалися розвідувальною та аналітичною підготовкою до війни й обіцяли Путіну тріумфальну операцію і швидку перемогу, але провалилися, — сказав він, — або "друга армія світу" під керівництвом піарника Шойгу, яка мала забезпечити перемогу Путіна — але виявилася паперовим тигром і зазнала жалюгідної поразки".

шойгу чистки в рф рашизм путінізм фсб

Знак гривні
Знак гривні