Тактика наступу росіян на Харківщині радикально змінилася порівняно з 2022 роком, — NYT

Російські війська наступають на Харківщині, захоплюючи прикордонні села: там, де вони були витіснені наприкінці 2022 року. Нині українські військові прийняли стратегію ведення бойових дій, повільно відступаючи на більш укріплені позиції. А російські війська кардинально змінили тактику у порівнянні з наступом на Харківщину на початку великої війни.

Артилерійський розрахунок веде вогонь по російських позиціях у Вовчанську. Фото: NYT
Артилерійський розрахунок веде вогонь по російських позиціях у Вовчанську. Фото: NYT

Про це пише The New York Times.

Військові аналітики кажуть, що Росії бракує військ для захоплення Харкова, але вона може просунутися на відстань артилерійського вогню, що спричинить ще більший потік біженців. 

З військової точки зору, вторгнення має на меті розтягнути і без того недоукомплектовані та недостатньо оснащені сили України, відволікаючи війська зі сходу України, який все ще розглядається як ймовірна мета російського наступу цього літа. Воно також мало дестабілізуючий ефект, відправивши тисячі людей з прикордонного регіону вглиб України.

Після більш ніж тижня запеклих боїв ЗСУ відступили на добре укріплені позиції приблизно за 8 км від кордону, які вони утримують вже кілька днів. Ще більш грізні позиції — окопи, бетонні танкові пастки і бункери — розташовані далі в тилу.

"Хоча навряд чи ця стратегія є ідеальною — а розповіді командирів і солдатів свідчать про те, що Україна реалізувала її з деякими помилками — тактика оборони з одночасним відступом невеликими кроками дозволяє слабшим силам завдати нападникам значних втрат. Ті, хто наступає, повинні штурмувати ряд за рядом позицій, просуваючись вперед, постійно прориваючи укриття і наражаючи себе на артилерійський обстріл", — пише видання.

NYT додає, що Україна, маючи недостатню кількість військ і не маючи достатньо боєприпасів, вимушено застосовує цю стратегію, щоб не сталось повтору того, як захопили місто Авдіївку в лютому.

"Тактика росіян радикально змінилася порівняно з 2022 роком", — каже капітан Петро Левковський, начальник штабу батальйону оперативного призначення 13-ї української бригади. У лютому 2022-го, за його словами, "росіяни прийшли колонами, йшли на Харків, тому що думали, що їх будуть чекати".

Тепер, каже Левковський, російські окупанти стріляють з артилерії на великі відстані, знищують все, потім невеликими групами йдуть на штурм, але у великій кількості, з різних напрямків.

"На генералів чекає гра в здогадки. Як далеко просунеться Росія, залежить від того, скільки солдатів виставлять обидві сторони. Для України цей розрахунок означає переміщення захисників з інших потенційних об'єктів атаки", — йдеться в матеріалі. 

"Війна інтерактивна. Те, що роблять чи не роблять українці, так само важливо, як і те, що роблять росіяни", — сказав старший військовий аналітик Шведського агентства оборонних досліджень Йохан Норберг. 

При цьому, за його словами, захоплення Харкова вимагатиме від РФ "не кількох тисяч, а сотень тисяч" солдатів.

стратегія фронт оборона зсу тактика наступ на харків

Знак гривні
Знак гривні