Фейковий сайт WP та інші "двійники". Як працює мережа російської дезінформації під назвою Doppelganger

Пов'язана з Кремлем мережа під назвою Doppelganger ("Двійник") використовує підроблені версії справжніх новинних сайтів для просування дезінформації в США.

Фото ілюстративне. Джерело: Picture Alliance / Klaus Ohlenschläger
Фото ілюстративне. Джерело: Picture Alliance / Klaus Ohlenschläger

Про це пише Wired з посиланням на розслідування Antibot4Navalny — групи анонімних російських дослідників, які роками відстежують операції російського впливу.

За минулий тиждень дезінформаційна кампанія, якою керувала мережа Doppelganger, набрала понад 130 000 переглядів на X (твіттер).

Doppelganger добре відома тим, що використовує мережу несправжніх акаунтів-ботів для поширення посилань на фейкові версії справжніх новинних сайтів. У минулому мережа видавала себе за такі різноманітні сайти, як Le Monde у Франції та Fox News у США.

В останні місяці мережа Doppelganger використовувалася для нагнітання напруженості в США через прикордонну кризу в Техасі та поширення неправдивих заяв про те, що такі знаменитості, як Тейлор Свіфт, підтримують вторгнення Росії в Україну.

Цього разу, орієнтуючись на американську аудиторію, "Двійник" просунув фейкову статтю у Washington Post під заголовком "Сорос платить 30 доларів на годину за антисемітизм". У статті бездоказово стверджується, що пропалестинські протестувальники в американських коледжах "фінансуються фондами Рокфеллера і Сороса".

Сайт виглядає ідентично справжньому сайту Washington Post, за винятком того, що він використовує невелику варіацію справжньої URL-адреси.

За даними дослідників, ця публікація була поширена у восьми різних постах на X, якими поділилися понад 750 акаунтів-ботів по кілька разів, створивши загалом майже 6 000 ретвітів. Мережа Doppelganger використовує комбінацію "контент-ботів", які розміщують посилання, і "ботів-промоутерів", які потім поширюють ці оригінальні твіти.

Дослідники змогли ідентифікувати ботів як частину мережі Doppelganger завдяки URL-адресам, якими вони ділилися, і які в минулому були ідентифіковані Meta як такі, що неодноразово використовувалися мережею.

Одночасно мережа також просувала посилання на фейкову версію ізраїльського вебсайту під назвою The Liberal, який також зображував Сороса фінансистом протестів.

Кампанія Doppelganger використовувала низку хитрощів, щоб уникнути виявлення, включаючи використання URL-адреси в дописах X, яка приховувала справжній контент, що поширювався. Коли користувач натискає на посилання, його перенаправляють на контент, створений кампанією Doppelganger, наприклад, на фальшивий сайт Washington Post.

Скоординована кампанія також відбувалася в Telegram, де російські впливові особи з сотнями тисяч підписників поширювали контент, пов'язаний зі студентськими протестами в США. На одному з каналів військовий блогер, який має понад 800 000 підписників, публікував відео з поліцією в університетських містечках по всій території США, стверджуючи, що це були "навчання з ведення міської війни". В одному з коментарів до відео підписник запитав, коли почнеться конфлікт: "Північ проти Півдня, злочинці проти злочинців, віслюки проти слонів, і всі проти всіх". Пост переглянули понад 250 000 разів.

"З наближенням виборів у США 2024 року це ще один приклад сигналів, що надходять з російськомовних каналів, які вказують на те, що Росія переорієнтовується на внутрішні проблеми США після майже двох років зосередження на Україні", — розповідає Кайл Волтер, глобальний керівник відділу розслідувань та інновацій компанії Logically.

"Doppelganger використовує вже наявні змови про протести, переймаючи і розширюючи їх для власних цілей Кремля, використовуючи численні шляхи для збільшення підтримки Трампа, одночасно посилюючи критику Байдена", — додали дослідники Antibot4Navalny.

росія-сша дезінформація російська пропаганда фейки

Знак гривні
Знак гривні