Росія виграє глобальну інформаційну війну, — RUSI

Останніми роками Росія тихо розширює свою діяльність і інвестує значні кошти в свої операції на Глобальному Півдні, досягаючи тривожних успіхів. Про це для лондонського аналітичного центру RUSI пише Домінік Пресл — науковий співробітник Асоціації міжнародних справ у Празі, який зосереджується на дезінформації, стратегічній комунікації та пропаганді. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото: LSI AFRICA
Фото: LSI AFRICA

Росія давно використовує інформаційні операції як один із ключових інструментів своєї зовнішньої політики, але лише після анексії Криму в 2014 році Захід почав по-справжньому усвідомлювати масштаби зусиль Москви, спрямованих на формування громадської думки.

Після років неадекватної відповіді на них, вторгнення в Україну у 2022 році нарешті стало каталізатором рішучого визнання інформаційної війни Росії високопосадовцями Заходу. Здається, що іноземному інформаційному втручанню тепер, нарешті, приділяється належний рівень уваги.

Однак, хоча більшість відповідей на сьогодні була зосереджена на діяльності Росії на Заході, діяльність Москви за межами Європи та Північної Америки привернула набагато менше уваги. І це попри те, що Росія збільшувала свої інвестиції в розширення свого впливу, щоб підтримувати пріоритети своєї зовнішньої політики на Близькому Сході, в Африці та Латинській Америці, з надзвичайно успішними результатами.

Зокрема, Африка є хорошим прикладом розширення присутності Росії. Рука об руку зі збільшенням російської фізичної присутності, на континенті постійно зростали інформаційні операції Москви та їхній вплив. Росії вдалося досить спритно скористатися постколоніальним невдоволенням – особливо щодо французів у франкомовному Сахелі та Центральній Африці – позиціонуючи себе як альтернативу Заходу та природного союзника африканських країн у їхній антиколоніальній боротьбі.

Зараз спостерігається безпрецедентний рівень підтримки Росії в низці африканських держав

Як наслідок, зараз спостерігається безпрецедентний рівень підтримки Росії в низці африканських держав, про що свідчать заклики громадян Буркіна-Фасо до російського втручання в країну або заклики замінити колишні зв’язки з Францією на партнерство з Росією в Нігері. Як доказ зростання статусу Росії в Африці та ефективності її інформаційних зусиль, у березні 2022 року 26 африканських країн відмовилися підтримати резолюцію ООН із засудженням російського вторгнення в Україну.

На Близькому Сході Росія досягла подібних успіхів. Головним чином завдяки своїй присутності в Сирії, вона протягом кількох років інвестувала у створення платформ, орієнтованих на арабомовну аудиторію, і активно використовувала дезінформацію для просування власних інтересів і інтересів своїх союзників.

Наприклад, вона розпочала кампанії дезінформації, спрямовані на те, щоб зняти відповідальність за хімічні атаки в Сирії з сирійського режиму та звинуватити в них Захід або неурядові організації. RT Arabic, арабомовна філія сумнозвісного російського державного телеканалу, має один із найпопулярніших новинних сайтів у регіоні та значну присутність в Інтернеті.

Використовуючи цей потужний канал розповсюдження, Росія змогла поширити свої пропагандистські наративи (від неправдивих історій про біолабораторії в Україні до спроб представити конфлікт як боротьбу Росії проти західного імперіалізму) серед мільйонів людей у всьому регіоні, до якого вона має прямий доступ. І подібно до своїх зусиль в Африці, Росії часто вдається використовувати наявне невдоволення політикою Заходу для покращення власного іміджу, зменшення підтримки Києва та запобігання ширшому засудженню її війни в Україні. Опитування Arab Youth Survey 2022 показало, що більше молодих арабів (віком 18–24 років) звинувачують США та НАТО, а не Росію, у війні в Україні.

Російський уряд зараз фінансує кампанію з дезінформації по всій Латинській Америці

Навіть Латинська Америка стала свідком зростання російських інформаційних зусиль. За даними Державного департаменту США, російський уряд «зараз фінансує триваючу, добре забезпечену фондами кампанію з дезінформації по всій Латинській Америці», намагаючись маніпулювати інформаційним середовищем в Аргентині, Болівії, Чилі, Колумбії, Кубі, Мексиці, Венесуелі, Бразилії, Еквадорі, Панамі, Парагваї, Перу та Уругваї, як і в інших країнах Латинської Америки.

Так само як і на Близькому Сході, Росія керує кількома популярними медіаканалами, такими як RT en Español, Sputnik Mundo та Sputnik Brasil, із значною кількістю підписників. Наприклад, RT en Español має аудиторію понад 17 мільйонів людей, і в останні роки відкриває нові офіси по всьому континенту.

І так само як і в інших регіонах, Росія активно використовує ці платформи, щоб налаштувати місцеву аудиторію проти США та ширшого Заходу, щоб запобігти більшій підтримці України населенням та створити собі позитивний імідж.

Успіх інформаційної війни Росії на Глобальному Півдні незаперечний

Успіх інформаційної війни Росії на Глобальному Півдні, хоч і не абсолютний, але незаперечний. Їй вдається використовувати різні наявні історичні образи та розчарування політикою Заходу, часто виправдане, щоб сформувати сприйняття та громадську думку на свою користь. І сьогодні Москва пожинає плоди років терплячого інвестування значних ресурсів у свої інформаційні операції по всьому світу, водночас продовжуючи розширювати ці зусилля та діяльність, як за обсягом, так і за інтенсивністю.

Водночас Захід значною мірою не зміг знайти задовільну відповідь або посилити охоплення громадськості в цих регіонах, щоб протистояти зусиллям Росії з дезінформації. Хоча у 2016 році США запустили Глобальний центр взаємодії, агентство при Державному департаменті США, завданням якого є «викриття та протидія іноземній державній і недержавній пропаганді та дезінформації», незрозуміло, чи було йому надано достатню підтримку для того, щоб він міг виконати свою місію. І хоча ЄС збільшив своє фінансування для боротьби з російськими кампаніями з дезінформації в регіоні Сахель у 2023 році, поки що його зусилля залишаються обмеженими.

Для Заходу було б мудро посилити зусилля з протидії російській дезінформації, розвінчати неправдиві наративи та викрити несприятливі наслідки дій Москви не лише в Європі та Північній Америці, а й у всьому світі. Якщо цього не зробити, це загрожує збільшенням розбіжностей у світовому сприйнятті Росії та її війни в Україні, що може мати далекосяжні наслідки для геополітичної динаміки.

Переклад: Павло Космачевський

глобальний південь вплив РФ інформаційна війна російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні