Як удосконалити військову освіту? Розробники оновленого списку хвороб для визначення придатності запропонували нестандартне рішення

У Міністерстві оборони оприлюднили оновлений список хвороб для визначення придатності до служби.

Наказом Міністерства оборони України Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України №262 від 27.04.2024 року, визначено перелік хвороб, які є підставою для винесення рішення ВЛК про непридатність і звільнення від мобілізації.

Додатком до положення у новій редакції викладено "Розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві". Статусу "обмежено придатний до військової служби" в ньому вже немає.

Тепер в Україні більше не діє такий статус, тож військово-лікарська комісія зможе зробити тільки два висновки придатності до військової служби: придатний чи непридатний.

Новий розклад докладно описує різні хвороби, стани та фізичні вади, що визначають ступінь придатності. Вони класифіковані у вигляді переліку: від гострих інфекційних захворювань до психічних розладів.

Показово, що люди з розумовою відсталістю легкого ступеня визнані придатними до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ і навчальних центрах.

На це звернув увагу експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк.

"Як удосконалити систему комплектування військ та трансформувати військову освіту? Ось і рішення прилетіло", — написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Від Texty.org.ua: Ми неодноразово наголошували у низці публікацій, що освіта і навчання — це ключове у війську для того, щоб зберегти Україну.

Зокрема, ми розпочали цикл публікацій про невеликі навчальні центри, які навчають бійців ЗСУ, сподіваючись, що їхній досвід вдасться масштабувати. Про один такий центр можна прочитати у статті Навчити бійця. Як волонтери можуть у цьому допомогти військовим.

Реакція Texty.org.ua вважає неналежне ставлення до навчання військових проявом радянщини в ЗСУ. У радянські часи навчальний напрямок сприймався, як відстійник, куди направляли тих, кого ніяк було вигнати. І, як ми бачимо, це досі не подолано в нашій армії.

Читайте також: Неякісна підготовка солдатів. Як працює схема поганого навчання ЗСУ та як її зламати

радянщина мобілізація ВЛК навчання ЗСУ

Знак гривні
Знак гривні