США нададуть Україні покращені авіабомби JDAM-ER. Чому це важливо: пояснення The War Zone

Міністерство оборони США уклало контракт з компанією Scientific Applications and Research Associates (SARA), який передбачає придбання сенсорів Home-on GPS для авіабомб з комплектами JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition).

Авіабомба з модулем JDAM-ER
Авіабомба з модулем JDAM-ER

Як пише видання The War Zone, за контрактом компанія отримає 23 млн доларів на «придбання шукачів перешкод Home-on GPS» та їх інтеграцію у комплекти Joint Direct Attack Munition.

Умови договору передбачають, що частину комплектів передадуть Україні. 

"Військово-повітряні сили США закуповують додаткові сенсори, призначені для того, щоб надати високоточним бомбам JDAM-ER, які постачаються в Україну, можливість націлюватися на GPS-глушники.

По суті, це перетворить один із видів зброї, на яку найбільше впливає цей контрзахід, на зброю, яка використовується для прямого ураження її", — йдеться у публікації.

Плани щодо надання Україні JDAM-ER з новими сенсорами виникли у зв’язку з тим, що російські перешкоди серйозно знижують ефективність боєприпасів з GPS-наведенням, що постачаються Заходом, зокрема й на JDAM-ER.

"Надання Україні авіабомб JDAM-ER, здатних нейтралізувати російські GPS-перешкоди, може стати критично важливою можливістю.

Цей контракт підкреслює, що російські перешкоди є дуже реальною проблемою. Він також вказує на роботу, яка зараз ведеться для пом'якшення цієї проблеми, що може мати наслідки далеко за межами російсько-української війни", — підсумовує видання.

The War Zone додає, що подробиці про саму систему самонаведення обмежені, але компанія Scientific Applications and Research Associates вже багато років розробляє подібні можливості для інтеграції до різних високоточних боєприпасів.

Нагадаємо, JDAM-ER використовуються в Україні щонайменше з березня 2023 року. Для застосування цієї зброї використовуються радянські літаки МіГ-29 та Су-27.

jdam війна технології україна-сша реб

Знак гривні
Знак гривні