Росіяни, що втекли за кордон, повертаються і значно підживлюють військову економіку Путіна — Bloomberg

Росіяни, які повернулися з еміграції, забезпечили від однієї п’ятої до однієї третьої зростання ВВП країни, яке сягнуло 3,6% в 2023 році.

Люди стоять у черзі, щоб проголосувати на президентських виборах у Росії, біля російського консульства в Стамбулі в березні. Фотограф: Бюлент Кіліч/AFP/Getty Images
Люди стоять у черзі, щоб проголосувати на президентських виборах у Росії, біля російського консульства в Стамбулі в березні. Фотограф: Бюлент Кіліч/AFP/Getty Images

Такі підрахунки наводить агентство Bloomberg.

При цьому, за оцінками аналітиків агентства, фахівці, які повернулися, становлять всього 0,3% від загальної кількості зайнятих росіян. Це підкреслює вагомий внесок колишніх емігрантів в економіку Росії, яка, як і раніше, веде війну проти України.

Bloomberg зазначає, що для декого Росія зараз пропонує кращі можливості та умови праці, ніж до війни, оскільки країна намагається залучити назад дефіцитних фахівців. Приміром, ІТ-програміст Євген із сім'єю повернувся після приблизно року життя в Казахстані, коли отримав пропозицію працювати в Росії із зарплатою та умовами, про які раніше "не міг навіть мріяти".

Серед причин повернення росіян агентство також називає складнощі з продовженням посвідки на проживання, переведенням роботи та грошей за кордон, а також посилення правил перебування у країнах, куди поїхали росіяни.

Хоча оцінки кількості тих, хто виїхав, дуже різняться, економісти Альфа-банку в Москві підрахували, що Росія втратила близько 1,5% всієї своєї робочої сили у 2022 році, або приблизно 1,1 мільйона осіб. Хоча дехто виїхав до Європи, багато хто поїхав до таких країн, як Об'єднані Арабські Емірати, Таїланд та Індонезія, а також до сусідніх колишніх радянських республік.

Bloomberg наводить дані клієнтів однієї з московських компаній з переїзду, які свідчать, що приблизно 40-45% тих, хто виїхав у 2022 році, повернулися до Росії.

Процес репатріації, ймовірно, продовжиться, прогнозує агентство. Дослідження Європейського університетського інституту, на яке воно посилається, показало, що лише 41% російських мігрантів, а в деяких країнах лише 16%, вважають свій статус стабільним або відносно стабільним у приймаючих суспільствах. 25% респондентів говорять про випадки дискримінації з боку місцевих жителів або установ.

Повернувшись додому, багато репатріантів, які виїхали через свою опозицію до війни, стикаються з різними проблемами. 35-річний Олександр, банківський ІТ-фахівець, повернувся до Росії з Азербайджану, тому що його сім'ї там було некомфортно. Він знайшов роботу у великому російському банку, де, за його словами, більшість його колег підтримують Путіна і вірять пропаганді про війну.

Водночас історії повернення активно використовуються в пропаганді як підтвердження "русофобії" на Заході, кажуть експерти. Для Путіна це має значення, тому що "це підживлює його, дає йому додаткові докази того, що він був правий", — пояснює наукова співробітниця Центру Карнегі Росія-Євразія Тетяна Становая.

економіка рф мобілізація РФ фінансування війни

Знак гривні
Знак гривні