Як російський Telegram поширював дезу про вибори та суверенітет Тайваню, — дослідження

Проведені у січні президентські вибори на Тайвані, на яких переміг представник Демократичної прогресивної партії (ДПП) Лай Чінте, були використані прокремлівськими групами у Telegram для того, щоб поставити під сумнів і самі вибори, і суверенітет держави.

Про це йдеться у дослідженні Doublethink Lab.

Однією з найпоширеніших тем серед передвиборчих постів було прирівнювання Демократичної прогресивної партії до американців, а Гоміндану (ГМД) — до китайців. Один з відомих російських китайських оглядачів, Микола Вавілов, який має близько 150 000 підписників у Telegram, провів одну з таких паралелей у своєму післявиборчому аналізі, заявивши, що «тріумвірат — і “американці”, і “китайці” — досягли рівних результатів, а третя сторона — “популісти” стала “ключем” до будь-якого рішення в парламенті».

Вавілов позиціонує себе як авторитетний голос з китайських питань у російському мовному просторі. Він часто виступає як коментатор на російських пропагандистських каналах. У Вавілова також є канал на YouTube з більш ніж 200 000 підписників, на який він часто завантажує відео про останні події в Китаї і навколо нього.

Вавілов зображує ДПП як справжнього підбурювача до воєнних дій між Китаєм і Тайванем. Він натякає, що тайванський уряд є актором, який зробить агресивний крок проти Китаю, що вимагатиме відплати. Зокрема, він припускає, що Демократична прогресивна партія прагне змінити конституцію, щоб закріпити незалежність Тайваню як закон. Він пише, що ДДП «ймовірно, продовжить озброювати острів, демонізувати Пекін і створити мобілізаційну базу».

У іншому дописі, який отримав понад 28 000 переглядів, один користувач запропонував Китаю «домовитися» з людьми, що живуть в окрузі Мяолі — регіоні, який переважно голосує за Гоміндан, щоб у разі десантного вторгнення можна було здійснити «тиху висадку на пляжі». Цей користувач, який сам себе називає експертом з питань російсько-китайських відносин і конфліктів в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, часто публікує пости на підтримку Народно-визвольної армії Китаю.

Загалом, у спостережуваних Telegram-акаунтах часто описують ДДП і ГМД як «американську» і «китайську» партії, відповідно. Ці спрощені ярлики дають зрозуміти, що Тайвань не контролює власну долю, а його існування дозволено лише двома наддержавами, які мають інтереси в Тайванській протоці.

Ще однією помітною темою в багатьох телеграм-дописах є роль, яку відіграють США в регіоні, зокрема, як підбурювач конфлікту. Перемога ДДП представляється як продовження надання Тайваню американської зброї та військової інфраструктури, а результат війни в Тайванській протоці вважається неминучим через дії Америки.

Один популярний акаунт військового і політичного аналітика Бориса Рожина, який має понад 800 000 підписників, часто поширює наративи про втручання США в Україну та Азійсько-Тихоокеанський регіон.

Хоча він зазвичай пише про війну Росії в Україні, в минулому він також створював широко поширені пости про Тайвань. Після виборів на Тайвані він визнав, що переміг «проамериканський» кандидат (тобто Лай Чінте), і припустив, що ймовірність війни зросла. В іншому дописі він заявив, що перемога ДДП на виборах «означає, що США зберігають контроль» над можливістю розпочати війну проти Китаю, а також стверджував, що ця перемога сигналізує про більш агресивні дії з боку США проти Китаю в найближчі роки через офіційні візити США на Тайвань, військові провокації та «інформаційно-дипломатичні атаки».

В іншому акаунті Telegram користувач поділився імітацією англомовної статті на першій шпальті, що сатирично висміює New York Times, із заголовком «ЦРУ виграє вибори на Тайвані». В цій фейковій статті стверджувалося, що Лай Чінте переміг на виборах, «попри те, що більша кількість людей (60%) проголосувала проти нього». «Стаття» була проілюстрована фотографією Лая і генерального директора Національного фонду підтримки демократії Деймона Вілсона (у дописі його ім'я подали як «Маквілсон»), а підпис описував цю організацію як «дочірню структуру ЦРУ».

Такі меми підживлюють наратив про те, що конфлікт у Тайванській протоці є проксі-конфліктом між Сполученими Штатами та Китаєм, в якому США використовують Тайвань для власної геополітичної вигоди. Результати виборів також надали можливість прокремлівським користувачам критикувати зовнішню політику та інститути США. Мем також вказав на ще одну важливу тему в російських повідомленнях у Telegram — сумнів у легітимності самих виборів.

Автори дослідження нагадують, що вибори 2024 року на Тайвані були унікальними тим, що на них балотувався сильний кандидат від Тайванської народної партії (ТНП) — Ко Веньчже, колишній мер міста Тайбей. ТНП отримала значну частку голосів на виборах, залучивши виборців, які були розчаровані чинною ДДП та багаторічною ГМД. Оскільки президентські вибори на Тайвані не мають другого туру, а для перемоги кандидатам потрібна лише більшість голосів, голоси проти ДДП розділилися між ГМД і ТНП, що призвело до перемоги Лай Чінте, який здобув трохи більш як 40% голосів.

Вибори одразу ж стали мішенню російських ботів для привернення уваги до нібито несправедливих результатів. Такі дописи перетворилися на гру в цифри: користувачі не лише згадували про перемогу Лая з менш ніж 50% голосів, а й прив'язували це до явки виборців. Один користувач припустив, що Лай насправді отримав 29% голосів після врахування явки. Далі він запитує, чи CNN "та інші" напишуть про «так звану легітимність так званого переможця, за якого проголосувало по суті 29% [населення], тобто лише трохи більше чверті жителів країни».

телеграм дослідження дезінформація тайвань російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні