Чому програш Росії в Україні — дуже негативний сценарій для Китаю: пояснює аналітик

Керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння й Азійської секції New Geopolitics Research Network Юрій Пойта пояснив, чому поразка Росії у війні проти України означає дуже негативний сценарій для Китаю.

Фото: EPA/UPG
Фото: EPA/UPG

У коментарі Liga.net він розповів, що насамперед такий розвиток подій призведе до низки невизначеностей та до значного посилення Заходу. Про це свідчать в тому числі заяви проурядових експертів з КНР.

"Це ми зафіксували також і з інших джерел безпосередньо в Китаї. Коли ми проводили закриті дискусії з китайськими експертами, афілійованими з урядом, зокрема зі структурами, які пов'язані з міністерством закордонних справ та міністерством оборони, ми зробили висновки, що поразка Росії – це супернегативний сценарій для Китаю, тому що, по-перше, він дасть змогу Заходу значно посилитися", – заявив він.

По-друге, за словами експерта, військова поразка РФ може принести низку невизначеностей, оскільки у такому разі значно збільшуються шанси дестабілізації політичного режиму, політичної системи в Росії. Для Пекіна це не вигідно, адже режим російського диктатора Володимира Путіна для нього є "абсолютно сприятливим".

"Крім того, ми зафіксували симпатію між Путіним та Сі особисто. Мається на увазі, що є не тільки прагматичні інтереси, а й особиста симпатія на рівні психології, що дозволяє ще більше скріпити російсько-китайське стратегічне партнерство", — розповів Пойта.

Також, якщо Китай готується через якийсь час розпочати свою військову операцію проти Тайваню, йому потрібна Росія як важливий партнер з ядерною зброєю, який є членом Ради Безпеки ООН і може протидіяти Заходу. РФ може забезпечувати свого партнера у цій війні стратегічними ресурсами, прогнозує Пойта.

Нагадаємо, посол США в НАТО Джуліанна Сміт заявила, що зрештою Китай обрав сторону і більше не може претендувати на нейтралітет у питанні війни проти України. КНР допомагає Росії досягти своїх воєнних цілей, продовжуючи продавати Москві технології для виготовлення зброї.

росія-китай союзники рф глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні