У взірцевої української бригади — проблеми. Це ключ до розуміння просування Росії на фронті, — El Pais

У 47-й окремій механізованій бригаді за рік змінилося чотири командири, до того ж вона потерпає від браку зброї. Про це пише іспанська газета El Pais, яка поспілкувалася з солдатами й офіцерами бригади.

Видання наголошує, що слабкі місця бригади є ключем до розуміння просування Росії на фронті.

Опитані El Pais військові розповіли, що їм бракує бронетехніки, наприклад більшість вживаних "Бредлі", наданих партнерами України для контрнаступу у 2023-му, втрачені у боях або потребують ремонту.

"На кожну бойову машину піхоти, яку має українська армія, ворог має 10. На кожного українського солдата, який захищає фронт під Авдіївкою, припадає 30 росіян, які їх атакують", – перелічує факти видання з посиланням на слова речниці бригади сержантки з позивним Магура.

Сержант Магура, 47-а українська бригада, 16 березня. КРІСТІАН СЕГУРА
Сержант Магура, 47-а українська бригада, 16 березня. КРІСТІАН СЕГУРА

Видання нагадує, що 47-ма бригада була створена восени 2022 року і лише за останній рік змінила чотирьох командирів, що є безпрецедентною ротацією.

Перший командир бригади, підполковник Олександр Сак, був звільнений у вересні 2023 року після невдалого наступу на Запорізькому фронті. За даними військових джерел, з якими газета спілкувалася влітку того року, 47-ма бригада втратила 30% своїх бійців за три місяці. Україна потребувала термінових результатів на фронті, оскільки перебувала під тиском як з боку політичного керівництва країни, так і з боку її міжнародних союзників. Під цим тиском армія розпочала майже самогубну місію без підтримки з повітря і проти дуже сильної російської оборони.

Сака звинуватили в тому, що він продовжував застосовувати безперспективну тактику відправки бронетанкових колон, які блокувалися на мінних полях і знищувалися російськими безпілотниками та артилерією. "На початку контрнаступу у наших командирів було занадто багато очікувань і поганих прогнозів щодо нашого потенціалу, – пояснює Магура. – Потім їх змінили і віддали більш розумні накази, але ми втратили багато ресурсів і залишилися без багатьох досвідчених людей".

Сака замінив полковник Олександр Павлій. Він обіймав цю посаду до січня минулого року. Військовослужбовці бригади публічно звинувачували його в нерозумінні внутрішньої роботи структури, побудованої за моделями НАТО, і в заміні втрат піхоти солдатами, які не були підготовлені до бойових дій на фронті, згідно з даними центру військового аналізу Military Land.

El Pais поспілкувався 17 квітня з Олександром, колишнім офіцером-артилеристом 47-ї бригади, який втратив на війні брата і звільнився з армії. Він підтверджує, що від нього самого вимагали припинити роботу з двома гаубицями, для яких він був навчений, і приєднатися до штурмового взводу. Надані США гаубиці вже не були достатньо точними через надмірне використання, і, що важливіше, більше не потребували такої кількості особового складу через брак боєприпасів.

"Якщо ми так багато уваги приділяємо 47-й бригаді, то це тому, що вона відома, але її проблеми є і в решті армії", – каже Олександр. Спільними проблемами є виснажений арсенал і нестача новобранців. І це відбувається в той час, коли добре озброєні російські війська набули знань і навчилися пристосовуватися до цієї війни.

Читайте також: Україна програє у стратегічній адаптації до війни. Що потрібно зробити

Респонденти, опитані іспанською газетою, погоджуються, що лише український флот безпілотників уповільнює російський наступ. Але дрони не можуть компенсувати дефіцит далекобійної зброї, засобів протиповітряної оборони та артилерії.

"Я знаю роту з 80 солдатів, яка зазнала 65 втрат за один тиждень. Раніше на кожного загиблого українця припадало троє росіян. Зараз ми майже зрівнялися", – цитує видання Фенікса, який використовує псевдонім, щоб приховати своє ім'я. Це цивільний, що працює на вище командування на покровському напрямку та на українські спецслужби.

За словами Фенікса, у північному секторі Авдіївки росіяни скористалися проблемами координації між 47-ю бригадою та 25-ю повітряно-десантною бригадою. Магура підтверджує, що в цьому секторі, де вони зараз ведуть бої в селі Очеретине, "є помилки в координації між бригадами, але це пов'язано з тим, що ситуація дуже швидко змінюється".

Сценарій для України швидко погіршується, а адаптація потребує часу, зазначає іспанська газета. Фенікс наводить два приклади змін у бригадах з озброєнням НАТО, таких як 47-ма бригада – змін, спричинених домінуванням Росії в повітряному просторі завдяки її флоту розвідувальних дронів і бомбардувальників: "Користь від "Леопардів" [німецьких танків] на лінії фронту зараз дорівнює нулю, вони не довговічні". У статті, опублікованій The New York Times, військові офіцери заявили, що 47-ма бригада втратила кілька американських танків "Абрамс" в Авдіївці через те, що не має достатньої протиповітряної оборони ближнього радіуса дії проти безпілотників.

Це не лише загроза атак ударних російських дронів, таких як "Ланцет", або менших літальних апаратів, які можуть знищити башту танка. Магура додає, що ворог встановив в Авдіївці протитанкові ракетні комплекси, яких важко уникнути.

"Російські танки також падають, як мухи, але їх сотні, якщо ми знищимо 10, то залишиться ще три, які виконають свою місію", – каже Фенікс. Американські причіпні гаубиці M-777, які у 2022 році були ключовими для успішних українських наступальних операцій у Харкові та Херсоні, сьогодні відійшли на другий план, пояснює він, тому що вони не самохідні й операції з ними займають надто багато часу, враховуючи російську повітряну загрозу.

"Я розмовляв з тисячею солдатів на цьому фронті, і мій висновок такий: військова теорія НАТО марна, якщо не поєднувати її з радянською, тобто російською", – каже Фенікс.

Дмитро Рюмшин, який замінив Павлія, протримався на посаді командира 47-ї бригади лише два місяці, з січня по березень. Кілька співрозмовників повідомили, що його звільнили, по-перше, через велику кількість жертв в Авдіївці, а по-друге, через те, що він не був близьким до нового головнокомандувача Збройних сил Олександра Сирського.

"Від нашого нового командира [полковника Яна Яцишена] ми очікуємо розумних рішень, не самовбивчих, а чітких і водночас продуманих наказів", – каже Магура.

Фенікс прогнозує дуже складні перспективи для України. Росія готує 200 000 новобранців для літнього наступу, каже цей ветеран війни на Донбасі. "Вони стають дедалі кращими з кожним днем, їхня зброя теж. А нам не вистачає всього", – пояснює він.

Читайте далі: Як має змінитися українська армія, щоб виграти війну

стратегічна адаптація брак боєприпасів хід війни проблеми в ЗСУ 47 бригада

Знак гривні
Знак гривні