Оновлення статусу. Придатних до служби чоловіків розділять на чотири категорії (ПЕРЕЛІК)

Після того як в Україні зникне статус «обмежено придатний» до військової служби, чоловіків, які раніше вважалися такими, чітко розділять на «придатний/непридатний». Визнаних придатними до служби чоловіків ділитимуть на чотири категорії залежно від ступеня функціональності.

biz.today.ua
biz.today.ua

Про це повідомила директорка департаменту охорони здоровʼя Міністерства оборони Оксана Сухорукова в інтервʼю ZN.ua.

"Статус «обмежено придатний» зникає, і формуються чіткі правила — «придатний/непридатний».

Я б розділила це питання на дві частини. Проходження ВЛК ТЦК та СП для військовозобов’язаних і проходження ВЛК військовослужбовцями. Є різниця в організації цих ВЛК. Так, ВЛК ТЦК та СП працюють за договорами з НСЗУ. Їхні правила описані у вимогах до закладів на укладання договорів", — пояснила вона.

За словами Сухорукової, придатні будуть розділені на такі категорії залежно від ступеня функціональності:

Як розповіла Сухорукова, два тижні тому спільно Міноборони спільно з Командуванням медичних сил запустили на погодження зміни до наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України». За її словами, Над редакцією змін працювала велика група людей — МОУ, КМС, МОЗ, експерти у сфері охорони здоров’я та громадськість.

"Ми прописуємо умови наказу №402 детальніше. Захворювання прив’язані до МКХ-10 і описані критерії, коли людина є непридатною або придатною, тобто коли стан є важким, середнім і легким за цією групою захворювань.

Оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець — придатний. А якщо виразка була ускладнена, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку, то людина є непридатною.

Йдеться про відповідність критеріям військовослужбовця або військовозобов’язаного їхній можливості виконувати ті чи ті функції", — пояснила директорка департаменту охорони здоровʼя Міністерства оборони.

Нагадаємо, закон, що скасовує статус «обмежено придатний», набере чинності 4 травня. У військовозобов’язаних буде дев’ять місяців, щоб пройти повторну військову лікарську комісію (ВЛК) й отримати новий висновок — придатний чи непридатний до військової служби.

зміни мобілізація ВЛК здоров’я

Знак гривні
Знак гривні