Зміна тенденції: чому росіяни почали масовано обстрілювати залізничну інфраструктуру

У четвер, 25 квітня, російські війська розпочали серію ударів по об’єктах залізничної інфраструктури у різних регіонах України.

Вокзал у Балаклії
Вокзал у Балаклії

Як повідомили в Укрзалізниці, внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників, четверо працівників отримали осколкові поранення та контузії.

Окупанти також атакували Харківщину, в результаті чого постраждали троє співробітників "Укрзалізниці". Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал у Балаклії як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм». За даними прокуратури, пошкоджено будівлю залізничного вокзалу, електричку, залізничні колії. Загалом поранення отримали 11 мирних мешканців.

На Черкащині ворожа атака пошкодила залізничну інфраструктуру, на щастя, обійшлося без жертв. Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону підтвердив, що російська армія атакувала місто Сміла Черкаської області ракетою "Іскандер-К". Внаслідок обстрілу пошкоджено логістичне залізничне сполучення, адміністративні будівлі, автівки та цивільне майно.

Сміла після обстрілу
Сміла після обстрілу

"Маємо пошкодження 74 приватних будинків і багатоповерхівки. Йдеться про вибиті вікна та понівечені дахи. Також шкоди завдано кільком закладам освіти та охорони здоров’я, приватним підприємствам", — розповів деталі начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Нагадаємо, 19 квітня росіяни здійснили цілеспрямований масований обстріл цивільних інфраструктурних об’єктів Укрзалізниці в Дніпрі та області.

Чому росіяни б'ють по залізниці

Аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) звертають увагу на те, що після оголошення про нову допомогу від США міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про намір Росії посилити свою ударну кампанію, щоб пошкодити українське матеріально-технічне забезпечення.

Крім того, Шойгу погрожував максимально перешкоджати, щоб допомога від США не доїхала до лінії фронту, стверджуючи, нібито росіяни знають шляхи, по якій ця допомога буде пересуватися.

Як пише Голос Америки, з огляду на оголошення Шойгу, американські експерти очікують, що російські війська можуть змінити свій набір цілей, і натомість посилять удари українській транспортній інфраструктурі, логістиці та військових складських об’єктах.

Росіяни намагатимуться максимально завдати шкоди українській інфраструктурі та потужностям оборонно-промислової бази до очікуваного прибуття військової допомоги США, зауважують американські аналітики.

стратегія рф обстріли залізниця допомога сша

Знак гривні
Знак гривні