Китай "обрав сторону" і більше не може претендувати на нейтралітет у війні РФ проти України, — посол США при НАТО

Посол США при НАТО Джуліанна Сміт заявила, що Китай допомагає Росії досягти своїх воєнних цілей в Україні, продовжуючи продавати такі товари, як технології безпілотників або порохові компоненти.

Джуліанна Сміт. Фото: PAP/EPA/STEPHANIE LECOCQ
Джуліанна Сміт. Фото: PAP/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Про це американська дипломатка заявила в інтерв’ю Politico.

"КНР не може претендувати на повний нейтралітет у цьому випадку, вони фактично обирають сторону. Я думаю, що коли КНР намагається зобразити себе нейтральною стороною, коли йдеться про цю війну, ми на це не купимося", – зазначила Сміт.

Сміт сказала, що Сполучені Штати «все частіше спостерігають матеріальну підтримку» Росії з боку Китаю, додавши, що це обладнання, яке може мати як цивільне, так і військове застосування, відіграло вирішальну роль у допомозі Москві досягти деяких з її цілей проти України.

«Якби вони не надавали деякі з цих компонентів або цю матеріальну підтримку, Росія була б у зовсім іншій ситуації і мала б проблеми з продовженням деяких з цих актів агресії», – сказала вона.

Вона окреслила вид підтримки, яку Пекін надає Москві, включаючи «верстати, мікроелектроніку, технології БПЛА і нітроцелюлозу – ключовий інгредієнт для виготовлення пороху».

Посол додала, що наразі немає доказів того, що Китай надає пряму "військову підтримку" Росії, однак країна надає товари, які використовуються як у військових, так і цивільних цілях – і це допомагає РФ у війні проти України.

Сміт виступала незадовго до візиту до Китаю держсекретаря США Ентоні Блінкена в середу. Очікується, що він застереже китайських чиновників від надання допомоги Росії.

союзники рф російсько-українська війна китай-росія сша-китай

Знак гривні
Знак гривні