Військовий отримав 5 років за відмову виконувати наказ командира форсувати Дніпро: як суд аргументував своє рішення

Військового однієї з бригад морської піхоти засудили до 5 років позбавлення волі за відмову виконати наказ командира форсувати річку Дніпро та закріпитися в селі Кринки Херсонської області.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це йдеться у вироку Снігурівського райсуду Миколаївської області, інформує "Судово-юридична газета".

Як зазначено у матеріалах справи, уродженець Івано-Франківської області Юрій М. проходив службу за мобілізацією на посаді стрільця-оператора однієї з бригад морської піхоти.

Протягом 2023 року ця бригада брала участь у бойових діях у Донецькій області, а восени того ж року опинилися на території Миколаївської та Херсонської областей у складі угрупування «Південь».

5 листопада 2023 року командир роти морської піхоти під час шикування наказав підлеглим форсувати річку Дніпро, провести наступ у напрямку села Кринки та зайняти там перехрестя доріг. При цьому, ймовірно, передбачаючи можливість відмови підлеглих від виконання наказу, командир роти здійснював відеофіксацію шикування на мобільний телефон.

Втім, Юрій М. публічно заявив про незгоду з наказом командира роти та відмовився його виконувати. Дещо згодом він став фігурантом кримінального провадження за ч. 4 ст. 402 (непокора, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці) Кримінального кодексу. Затримано військовослужбовця було пізніше – 11 грудня. Відмова Юрія М. від виконання наказу була також зафіксована на камеру телефону.

Що каже військовий

У судовому засіданні Юрій М. провину не визнав. Він розповів, що раніше, під час бойових дій, дістав контузію. Про погіршення стану здоров’я військовий заздалегідь попередив командирів та просив дозволити пройти йому ВЛК. Однак, за словами Юрія М., ВЛК не звернула уваги на його скарги і визнала придатним для проходження військової служби. Відтак, станом на листопад 2023 року він почував себе погано, як у фізичному, так і у морально-психологічному стані.

Крім того, Юрій М. повідомив, що у нього на утриманні є дитина, яка має інвалідність, та бабуся похилого віку.

З огляду на зазначене, військовослужбовець попросив суд не призначати йому покарання у виді реального позбавлення волі.

Що кажуть свідки

Водночас свідки – інші військовослужбовці роти морської піхоти, розповіли, що Юрій М. відмовився виконати наказ командира, оскільки злякався та й взагалі боїться води. На стан здоров’я чи поганий психологічний стан він не скаржився. Також свідки повідомили, що відмова Юрія М. від виконання наказу негативно вплинула на психологічний клімат у підрозділі. 

Що вирішив суд

Дослідивши позиції сторін і покази свідків, суд зазначив, що наказ командира роти на формування річки Дніпро не носив «явно злочинного змісту, у зв`язку з чим підлягав беззастережному та неухильному виконанню з боку останнього».

Суд у рішенні наголосив, що командир (начальник) "має право віддавати підлеглому накази, а підлеглий зобов`язаний їх виконати сумлінно, точно та у встановлений строк".

Відповідно до ст. 37 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України "військовослужбовець після отримання наказу відповідає: "Слухаюсь" і далі виконує його".

Зрештою, суд визнав Юрія М. винуватим у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 402 КК, та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років.

військова юстиція зсу командири суд

Знак гривні
Знак гривні