Чому квітневі зливи стають інтенсивнішими: пояснює дослідник опадів

Дослідник в галузі метеорології з Університету Редінга Роб Томпсон на сторінках The Conversation пояснює таке явище, як квітневі зливи і розповідає, як на них впливає зміна клімату. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

"Березневі вітри та квітневі зливи приносять травневі квіти", — говорить старе британське прислів'я. Ідея "квітневих злив" укорінилася в свідомості людей як символ весни та оновлення природи. Ці фрази походять з тих часів, коли для більшості людей знання дати посіву сільськогосподарських культур було вкрай важливим, але така інформація про погоду була єдиним доступним прогнозом.

Але що таке "квітневі зливи" і як на них впливає зміна клімату? Як метеоролог — зокрема, дослідник опадів — я зацікавлений у застосуванні сучасної науки для відповіді на такі питання.

У Великій Британії, Ірландії та на більшій частині узбережжя Північної Європи погода у квітні дійсно може бути дуже мінливою. Хоча зливи є "класичною" погодою, місяць може принести майже все, що завгодно: туман, град, грім, сніг, сильний мороз і мрячні дні.

Що ми будемо вважати квітневими зливами? Я не думаю, що справедливо обмежувати визначення квітнем, адже злива 31 березня нічим не відрізняється від зливи 1 квітня. Це особливо актуально у світі, де клімат змінився відтоді, як з'явилося вищезгадане прислівя — наприклад, вчені з Кембриджу нещодавно показали, що перші квіти з'являються майже на місяць раніше, ніж це було до 1986 року.

Можливо, ми могли б замість цього думати про квітневі зливи загалом як про весняні, що характеризуються переривчастим характером: коли сонячно, через кілька хвилин йде дощ, можливо, досить сильний, а через десять хвилин знову світить сонце. Ці ж зливи можуть бути дуже локальними, іноді лише на кілька кілометрів у поперечнику. Ви можете потрапити під сильну зливу, а ваш друг на іншому кінці дороги залишиться сухим.

"Розділені зливи" або "сонце та зливи" — це вирази, які часто використовують і часто критикують у прогнозах погоди, але насправді вони означають невеликі опади — і, принаймні на цей момент, прогнозувати їх конкретне розташування просто неможливо.

Що спричиняє квітневі зливи

З метеорологічної точки зору, квітневі зливи спричинені конвекцією — добре відомим процесом, за допомогою якого "гаряче повітря підіймається" в атмосфері. Навесні досить помітно, наскільки тепліше на сонці, ніж у тіні. Сонце в середині квітня насправді таке ж сильне, як наприкінці серпня.

Сонячна енергія здебільшого проходить через повітря, натомість нагріваючи поверхню. Коли повітря на поверхні стає більш гарячим, ніж вище, атмосфера стає нестабільною. Тепле повітря на землі швидко рухається вгору, утворюючи дощові хмари й опади.

Інтенсивність цього процесу та те, наскільки далеко досягає щойно нагріте повітря, визначає силу зливи. Влітку, коли в погодній системі вже більше енергії, зливи часто бувають інтенсивнішими та менш поширеними. Під час весняних злив сонце додає енергію в більш прохолодну систему, а це означає, що для запуску конвекції потрібно менше енергії. Тому, хоча зливи менш інтенсивні, ніж влітку, вони, як правило, трапляються частіше.

Принаймні частково це пояснює, чому у квітні найнижча середня кількість опадів за один вологий день за весь рік — у квітні багато дощових днів, але менше тривалих злив, які можна спостерігати в інші сезони. Проте з часом квітень стає дедалі вологішим, принаймні з точки зору загальної кількості опадів (кількість дощових днів майже не змінюється).

Зміна клімату означає більш інтенсивні зливи

Одним з головних чинників весняних злив є висотна струменева течія — смуга дуже сильних вітрів на висоті близько 10 км над рівнем моря, яка контролює погоду, що ми відчуваємо на землі.

Навесні ця течія рухається на північ, що може принести досить неспокійну погоду — причину тих березневих вітрів з прислів'я. Іншим наслідком є збільшення проходження погодних фронтів, які зазвичай приносять смуги дощу, що може призвести до створення умов, сприятливих для розсіяної конвекції.

Зміна клімату продовжує змінювати глобальні погодні умови, і, як наслідок, майбутнє квітневих злив стає менш визначеним. Тепліший світ означає, що квітневі зливи, швидше за все, відбуватимуться раніше у році та будуть більш інтенсивними, хоча, можливо, менш поширеними. Але посухи також траплятимуться частіше. Екстремальні погодні явища стають все частішими та більш екстремальними — і квітневі зливи навряд чи будуть винятком.

метеорологи зливи зміна клімату

Знак гривні
Знак гривні