Том Купер про слабкість Заходу, атаку РФ на Трипільську ТЕС та ситуацію на фронті

У свіжому звіті військовий аналітик Том Купер ганить західних некомпетентних політиків та військових, аналізує російські удари по українській енергетиці та описує оперативну ситуацію на фронті.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

СТРАТЕГІЧНИЙ РІВЕНЬ

Демонструючи більше мудрості, ніж у тих, що «нагорі» (читайте, у Європейській раді, до якої входять голови держав членів ЄС), Європарламент оголосив, що затвердить їм бюджет, лише якщо Рада ЄС подбає про передачу Україні семи систем Patriot. Так що ми знову повертаємося до приказки «нема бакса – нема Бака» [No Bucks, no Buck Rogers: американський супергерой – перекл.]: оскільки Рада ЄС не зможе працювати без бюджету (а вона відповідає за функціонування всього ЄС, хоча не є виборним органом), то тепер мусить подбати про посилення української ППО. (До речі, Європарламент затвердив рішення 515 голосами «за» при 62 «проти»).

Візьміть собі попкорн і колу (якщо маєте): це буде класне кіно… Звісно, певною мірою, це ще одне коло безглуздих балачок: бо навіть, якщо заблокувати рахунки, Рада ЄС не залишиться без грошей і продовжуватиме робити, що вона там робить. Проте сам факт, що такі некомпетенти, як Макрон чи Фон дер Ляєн, і спонсоровані олігархами «апаратчікі», як Негамер, і мафіозні боси, як Фіцо чи Орбан, змушені будуть сісти за один стіл і шукати альтернативу витрачанню громадських грошей, часу та українських життів, видається мені захопливим…

Тим часом у Штатах… «Сенсаційні новини!» Не пройшло й двох років від повномасштабного вторгнення пуддінга в Україну, як Головнокомандувач сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі винайшов гарячу воду!

А саме: на слуханнях у Комітеті зі Збройних сил Палати представників США він заявив, що вирішальну роль для перемоги в війні росії проти України відіграє промислове виробництво.

І хто б міг подумати, га?

Поміркуйте: між іншим, Каволі платять, щоб він розпізнавав такі виклики й приходив до таких висновків – і, відповідно, радив своїм очільникам – але: йому ж платять, щоб він робив усе це вчасно. Тому, якщо покласти руку на серце, він мав би зробити подібну заяву ще в березні 2022 року (якщо не в листопаді 2021). Отож некомпетентність наших політиків обчислюється двома роками, доки вони дійдуть своїх висновків. Нічого нового в цьому немає, але незвично фіксувати таку некомпетентність і серед вищого військового керівництва… зітхає... ТАК, ТАК: я звинувачую. Врешті, Каволі та йому подібні мали б чогось навчитися після Афганістану й Іраку. Але що ж, всі вони не відповідають за те, що діється в Україні. Когось іншого легше звинувачувати. Тому я просто сиджу за комп’ютером і дивуюся, що він все ж дійшов до належних висновків та ще й зважився висловити їх на публіку.

ПОВІТРЯНА/РАКЕТНА ВІЙНА

Мушу визнати, вчора росіяни мене здивували, коли повністю знищили Трипільську ТЕС на Київщині. Я не здивований, що росіяни атакували цей обʼєкт, мене дивує те, що атака виявилася для них успішною.

Але почну з подробиць того удару, доволі масованого. Офіційний Київ заявляє, що росіяни випустили по Україні:

- 20 крилатих ракет Х-101/555

- 6 «кінжалів»

- 12 С-300

- 40 «шахедів»

- 4 ракети Х-59 (дві з них виявилися ракетами Х-69)

Українці заявляють про збиття 14 ракет Х-101/555, 39 «шахедів» і двох Х-59... Але не «кінжалів» і не С-300 — це не дивно, бо їх застосовують для обстрілів обʼєктів, не захищених потужними засобами ППО (такими, як Patriot). Для порівняння: у Запорізькій області силами ПС ЗСУ було збито одну з ракет Х-59.

У Харкові було сильно пошкоджено ТЕС і повністю знищено трансформаторну підстанцію. Також обстріляли лікарню в місті Вовчанську. У Запорізькій області у щось поцілили. Але не знаю, у що. Пошкодили також ТЕЦ у Сумах, але авіабомбами УМПК, а не крилатими ракетами.

Також росіяни цілилися (але, вочевидь, безуспішно) крилатими ракетами Х-101 і Х-555 в ТЕЦ у Львівській та Івано-франківській областях.

Поки що «все логічно»...

Аж тут виявляється, що в Трипільську ТЕС поцілили двома отими ракетами Х-69.

Виникає проблема: якщо Захід так наполегливо не хоче посилювати українську оборону (прикриваючись трьома трильйонами причин, що їх вигадали зомбовані ідіоти у Вашингтоні, Брюсселі тощо), то в росіян просто відпадає необхідність розвивати потенціал виробництва великої кількості нових керованих ракет. Достатньо лише двох Х-69, щоб зруйнувати чергову українську ТЕС... А, точно, Х-69 спершу ж розробляли як «стелс-варіант» старих Х-59, а потім їх зробили «компактнішими» під відсіки «стелс-винищувача» Су-57. Втім, у мене немає підтверджень, що саме ці літаки брали участь у повітряній атаці 11 квітня.

Ясно, що Трипільська ТЕС стоїть (стояла) за 50 кілометрів від Києва, тобто «поза межами куполу ППО», що захищає столицю. Але якщо в ПС ЗСУ не було засобів захисту такого важливого обʼєкта — в цьому місці у цей час, то.... ох... значить, їм критично не вистачає таких штук, як MIM-104s, NASAAM та IRIS-T... а це ще одна ознака, наскільки Захід обіс... недопрацьовує.

Напрошується й ще один висновок (я вже писав на цю тему в лютому, але, бачу, треба «знову»): замість цілитися в розподільчі мережі, чиє руйнування спричиняє тимчасові блекаути, росіяни тепер намагаються фізично нищити українські ТЕС і ТЕЦ. Причина: їх доводиться відновлювати «роками», а не днями чи тижнями.

Наскільки я знаю, в Україні є… чи було… 11 таких електростанцій: три (а тепер дві) біля Києва й вісім (а тепер сім) деінде. Й уже по восьми було завдано ударів, що спонукало український уряд суттєво збільшити імпорт електрики з ЄС. Іншими словами, такі атаки не лише спричиняють значні руйнування, а й суттєво збільшують фінансові збитки від війни. Щобільше: який сенс відбудовувати ці електростанції чи посилати в Харків ще 500 генераторів, якщо Україні бракує ефективних засобів ППО? Все відремонтоване й надіслане рано чи пізно знову знищать.

До речі, ця атака відбулася майже одразу після удару «іскандерами» по Одесі 10 квітня, коли 5 осіб загинули й 14 були поранені; а ще був удар по Миколаєву 11 квітня, де також загинули 5 осіб; а також – десятки інших повітряних ударів по лініях фронту на сході та півдні…

Зі свого боку, українці впродовж крайніх двох ночей обстрілювали Курську область – що змушує мене чекати, чи буде адміністрація Байдена настільки ж тупою, щоб повторити свої нарікання, що, мовляв, українські удари шкодять нафтовому та іншим секторам промисловості…

БИТВА ЗА ДОНБАС

Кремінна… Перестрілки тривають: кілька днів тому українці повідомили, що відтіснили наступаючих росіян, а ті вчора заявили, що повернулися на позиції приблизно за 1000 м на схід від Тернів.

Бахмут... Останніми днями росіяни продовжували обстрілювати Часів Яр з УМПК та завдавати авіаударів. Вони стверджують, що влучили в якийсь склад і «вбили сотні українських націоналістів». На землі вони продовжують наступ за трьома напрямками:

- через Богданівку та Калинівку на півночі,

- вздовж траси 0506 в районі Каналу, і

- через Іванівське/по дорозі 0504 на півдні.

Вчора вони і справді застовбили за собою західну сторону Іванівського, при цьому навіть не відтіснивши висотні позиції ЗСУ далі на захід хоч на якийсь там сантиметр. Крім того, і північніше від Калинівки, вони просуваються до Григорівки.

Це стало можливо тому, що росіяни посилили 98-му дивізію ВДВ та 11-ту бригаду ВДВ частинами 123-ї мотострілецької бригади та 106-ї дивізії ВДВ. Вже одне це дає зрозуміти: Часів Яр – це їхній «Schwerpunkt» («центр зусиль»), місце, яким вони хочуть заволодіти за будь-яку ціну. Інакше вони б не стягували туди стільки ВДВ.

Авдіївка-Шахтарськ... схожа ситуація й на цій ділянці. Дивіться: тут маємо потужні авіаційні та артилерійські удари по тилах української лінії фронту, аж до Новобахмутівки та Галицинівки. На землі росіяни просуваються до Уманського, Яснобродівки та Нетайлового. Спочатку повідомляли, що Первомайське повністю контролюють росіяни, потім українці відвоювали принаймні його південно-західну частину, щоб встановити свій прапор на будівлі місцевої школи, але тепер росіяни повернули собі контроль над усією територією і просуваються до Нетайлового, далі на захід.

Мар'їнка... здається, єдиний район, де немає інших «важливих новин», окрім «безперервних російських обстрілів» Георгіївки, південніше Побєди та Новомихайлівки (більша частина якої наразі перебуває під російським контролем, переважно через багатоденні масовані обстріли планерними бомбами).

ПІВДЕНЬ ЗАПОРІЖЖЯ ТА ХЕРСОН

Два дні тому українці відбили черговий, хоч і менший, російський штурм Роботиного, а от в іншому: саме російські безпілотники зараз бомбардують усі можливі позиції ЗСУ в цьому секторі. Потужні (насправді: масовані) російські авіаудари завдають по позиціях ЗСУ в районі Урожайного (місце, де українці досягли своїх найзначніших успіхів влітку 2023 року). Також під ударами крилатих бомб опинилася Вереміївка, що на північ від цієї ділянки фронту.

У районі Кринок плацдарм ЗСУ утримується передусім завдяки українській перевазі в fpv-дронах.

Оригінал тут, повний переклад на патреон-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

повітряна війна фронт військова аналітика купер допомога заходу

Знак гривні
Знак гривні