Чому американські літаки захищали Ізраїль, але не Україну, — Енн Епплбом

"У подіях останніх днів є уроки для інших країн", — пише у колонці для The Atlantic польсько-американська історикиня, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбом. Texty.org.ua публікують перекладений матеріал.

Відбиття атаки Ірану на Ізраїль у ніч на 14 квітня. Фото: Reuters
Відбиття атаки Ірану на Ізраїль у ніч на 14 квітня. Фото: Reuters

13 квітня Ісламська Республіка Іран запустила ракети та безпілотники по Ізраїлю. Також 13 квітня, а також 12, 14 і 15 квітня Російська Федерація атакувала ракетами та ударними дронами Україну, зокрема й тими, що були розроблені в Ірані.

Мало що із запущеної Іраном зброї влучило в ціль. Натомість американські та європейські літаки, а також ізраїльські та навіть йорданські збили безпілотники та ракети у небі.

На противагу цьому, деякі атаки, здійснені Росією, знищили свої цілі. Україна, діючи самотужки і — через позицію республіканського керівництва в Палаті представників Конгресу США — не маючи достатньої кількості боєприпасів для оборони, не змогла збити всі дрони-камікадзе та ракети.

12 квітня російські удари серйозно пошкодили енергетичний об'єкт у Дніпропетровську. 13 квітня 61-річна жінка та 68-річний чоловік загинули через російську атаку по Харкову. 14 квітня авіабомба влучила в житловий будинок в Очеретиному, внаслідок чого одна людина загинула і двоє дістали поранення. 15 квітня російська керована авіабомба влучила в школу і вбила ще щонайменше двох людей у Харківській області.

Чому така різниця в реакції? Чому американські та європейські літаки кинулися на допомогу Ізраїлю, але не Україні? Чому Україна не має достатньо зброї, щоб захистити себе? Одна з відмінностей полягає в балансі ядерних потужностей. Росія має ядерну зброю, і її пропагандисти періодично погрожують її застосувати. Через це США і Європа не надто прагнуть захищати небо над Україною.

Ізраїль також має ядерну зброю, але це впливає на розрахунок по-іншому: це означає, що США, Європа і навіть деякі арабські країни прагнуть бути впевненими, що Ізраїль ніколи не буде спровокований настільки, щоб використати її, або взагалі застосувати будь-яку серйозну звичайну зброю проти Ірану.

Друга відмінність між цими двома конфліктами полягає в тому, що Республіканська партія залишається стійкою до пропаганди з боку Ірану. Провідні республіканці не симпатизують муллам, не повторюють їхні тези та не намагаються заспокоїти їх, коли ті роблять обурливі заяви про інші країни. Це дозволяє адміністрації Байдена поспішати на допомогу Ізраїлю, оскільки серйозної опозиції не буде.

Частина Республіканської партії США, включно з її кандидатом у президенти, симпатизує російській диктатурі

Водночас частина Республіканської партії, включно з її кандидатом у президенти, симпатизує російській диктатурі, повторює її тези та прагне умиротворити Росію, коли вона вторгається й окуповує інші країни. Відсутність двопартійної солідарності щодо України означає, що республіканське керівництво Конгресу не дозволило адміністрації Байдена відправити в Україну навіть оборонну зброю та боєприпаси. Схоже, що адміністрація Байдена відчуває себе обмеженою і не може надати Україні спонтанну допомогу, яку вона щойно надала Ізраїлю.

Відкрита симпатія до воєнних цілей російської держави рідко звучить вголос. Натомість деякі провідні республіканці в останні кілька місяців почали стверджувати, що Україна має "перейти до оборонної війни", відмовитися від будь-якої надії утримати окуповану територію або взагалі припинити воювати.

Читайте також: Як має змінитися Україна, якщо вона хоче перемогти, — Енн Епплбом

Минулого тижня сенатор від штату Огайо Джей Д. Венс в есеї для New York Times, написаному з надзвичайною недобросовісністю, навів саме такий аргумент. Так само, наприклад, зробив республіканець Елі Крейн з Арізони, який заявив, що військова допомога Україні "має бути повністю виключена зі столу переговорів і замінена стимулюванням мирних переговорів".

Але Україна вже веде оборонну війну. Матеріальні засоби, які республіканці відмовляються надсилати, включають — дозвольте мені повторити це ще раз — боєприпаси для оборони. Немає жодних доказів того, що припинення подальшої допомоги Україні припинить бойові дії або призведе до мирних переговорів. Навпаки, всі докази вказують на те, що блокування допомоги дозволить Росії швидше просуватися вперед, захопити більше території і, врешті-решт, вбити набагато більше українців, про що Венс і Крейн, безсумнівно, знають. Не бажаючи говорити про це так відверто, вони, здається, вже бачать себе в якомусь союзі з Росією, і тому хочуть, щоб Україна зазнала поразки. Вони не бачать себе в союзі з Іраном, попри те, що Іран і Росія розглядають одне одного як партнерів.

Багато країн зроблять найочевидніший висновок: ядерна зброя робить вас набагато безпечнішими

Для решти світу тут є кілька уроків. Багато країн, можливо, включно з Україною та Іраном, зроблять перший і найочевидніший висновок: ядерна зброя робить вас набагато безпечнішими. Ви не лише можете стримувати напади за допомогою ядерного щита, і не лише можете нападати на інші країни з відносною безкарністю, а й можете, за певних обставин, очікувати, що інші приєднаються до вашого захисту.

Можливо, інші зроблять другий очевидний висновок: частину Республіканської партії — досить велику, щоб мати значення — можна кооптувати, лобіювати або прямо купити. Ви можете не лише змусити її повторювати вашу пропаганду, а й змусити діяти безпосередньо у ваших інтересах. Це, ймовірно, не коштує навіть частки ціни танків і артилерії, і може бути набагато ефективнішим.

Без сумніву, багато хто скористається обома цими уроками в майбутньому.

епплбом допомога сша іран ізраїль республіканці сша ядерна безпека російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні