Як українська журналістика задає тренди в світі

Редакція Texty.org.ua взяла участь у конференції SKUP — найбільшій події року для журналістів-розслідувачів у Норвегії. Керівниця напряму журналістики даних Євгенія Дроздова за підсумками події розповідає, куди рухаються світові медіа і як українська журналістика задає тренди.

Заступниця головного редактора Texty.org.ua Інна Гадзинська та керівниця напряму журналістики даних Євгенія Дроздова
Заступниця головного редактора Texty.org.ua Інна Гадзинська та керівниця напряму журналістики даних Євгенія Дроздова

Масштабування досліджень

За словами Євгенії, головний підсумок конференції: майбутнє журналістики за спробами масштабувати свої дослідження.

"Колегам з усього світу цікаві наші методи вивчення дезінформації і пропаганди. Ще у 2018 році Texty.org.ua сконцентрувались не на розвінчанні кожного конкретного фейку, а на дослідженні наративів і тем.

Через нові інструменти генеративного ШІ проблема стає ще більш актуальною, тож точкові спростування ймовірно матимуть все менше і менше сенсу. Тож ми радо поділились нашими методами масштабування та із задоволенням послухали про досвід колег з інших країн, зокрема з Тайваню, де потужно працює китайська пропаганда", — розповідає Євгенія.

У проєкті 2018 року У НАС ПОГАНІ НОВИНИ за допомогою машинних алгоритмів ми дослідили близько мільйона текстів, що були опубліковані на сайтах-сміттярках протягом року.

А у масштабному дата-проєкті Texty.org.ua ДЕЗА ВІЙНИ, який постійно оновлюється, ми показуємо динаміку тем російської дезінформації з початку великої війни.

Супутникові знімки

Євгенія Дроздова зазначає, що друга сфера, яка досі має великий потенціал — це супутникові знімки.

"На мій погляд, потрібно робити якомога більше практичних воркшопів і навчань для журналістів в цій сфері, бо існує дві крайності роботи із супутниками: 1) знайти оптичний знімок за конкретну дату і щось там спробувати розгледіти 2) phd з якоїсь умовної геоінформатики чи з remote sensing, яке вважають історією з іншої сфери, дуже далекої від журналістики.

Читайте також: Дата-проєкт Texty.org.ua «Відтінки темряви» здобув спеціальну відзнаку Information is Beautiful Awards

Журналісти однозначно потребують щось середнього між цими двома світами — як викачати знімки по API (від кількох знімків користі не багато), які індекси, окрім звичайної «фотографії» землі можна використовувати і як масштабувати ці штуки на дослідження більші за кілька конкретних знімків.

І я рада, що організатори SKUP відчувають ці потреби журналістів. Тож я думаю, що найближчим часом журналісти матимуть відповідні можливості для навчання, бо журналістика у сучасному світі — це до біса складна професія, яка вимагає високих технічних скілів", — каже Євгенія.

Приклад роботи Texty.org.ua з супутниковими знімками можна побачити у проєкті ВРОЖАЙ З ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ, де ми підрахували, скільки Росія заробляє на українській землі.

У проєкті НА ШЛЯХУ ДО МОРЯ ми реконструювати російську оборону лінію на півдні, дослідивши на супутникових знімках за червень-вересень 2023 року оборонні споруди окупантів.

А у дата-проєкті КАРТА ВЕЛИКОГО ЛУГУ Texty.org.ua взяли німецькі топографічні карти 40-х років минулого століття і наклали на них нинішнє русло Дніпра, яке утворилося після підриву Каховської греблі.

Реституція культурної спадщини

За словами керівниці напряму журналістики даних Texty.org.ua, ще одна тема, яка відгукується людям в усьому світі — це реституція культурної спадщини.

"Минулого року ми опублікували проєкт присвячений викраденим Росією українським культурним цінностям. Це був проєкт про наш біль, але схожі речі болять людям з Азії та Африки, чиї країни так само втратили велику частку своєї культурної спадщини й зараз мають запити до колишніх країн-метрополій. Ми знаємо, що зустрічні ініціативи мають деякі європейські країни. Тож сподіваюсь, ця тема матиме розвиток у всьому світові", — каже Євгенія.

Ось цей проєкт: УКРАДЕНІ СКАРБИ. У двох російських музеях ми виявили 110 тис. археологічних знахідок з України.

Євгенія Дроздова підсумовує, що українська журналістика досліджує важливі теми та задає тренди у світі.

Читайте також: Добірка присвячених Україні візуалізацій з довгого списку конкурсу Information is Beautiful Awards

тренди редакційне dataviz дата-журналістика

Знак гривні
Знак гривні