Небезпечні "сущности" з російським слідом. Розслідування виявило мережу тг-каналів, які заробляють на булінгу українських дітей

В українському сегменті Telegram процвітає ціла мережа телеграм-каналів, які заробляють на дитячому і підлітковому булінгу.

GETTY IMAGES
GETTY IMAGES

Про це йдеться у розслідуванні NGL.media.

Журналісти описують історію 13-річної львів’янки Дарина П, про яку на телеграм-каналі «Сущность Львова | 2024» публікували образливі пости та видалили їх лише після того, як Дарина переказала адміністратору гроші.

Тг-канал «Сущность Львова | 2024» з майже 6000 підписниками вже закрили. Проте сам бізнес нікуди не зник і у Telegram досі працюють канали та чати з тією ж «бізнес-ідеєю», сукупна аудиторія яких уже перевищила 55 тис. підписників. Схема заробітку на булінгу проста: опублікувати будь-що можна було анонімно та безплатно. Заробляють адміністратори на видаленні постів та продажі контактів замовника.

NGL.media змогли ідентифікувати частину цих адміністраторів. Крім того, з достатньою долею ймовірності розслідувачі припускають, що реальними кураторами цієї мережі є російські спецслужби.

Мережа "сущностей"

Окрім російськомовного каналу «Сущность Львова | 2024», загалом ще місяць тому в Telegram було щонайменше десяток каналів зі словом «сущность» та назвою міста у назві. Канали були і залишаються у Харкові, Києві, Дніпрі тощо.

Під час розслідування журналісти NGL.media виявили, що тг-канали цієї мережі постійно мігрують, змінюючи назви і аккаунти. Проте усі канали адмініструють одні й ті ж люди.

Блокування та зміна назви каналів, ймовірно пов’язана з діяльністю кіберполіції, яка порушила кримінальну справу щодо однієї з «сущностей» у Дніпрі. Як розповіли в поліції, наприкінці лютого канал «Сущность Днепра | 2024», який мав понад 8700 підписників заблокували спільними зусиллями батьки та вчителі.

Читайте також: Мій телеграм — що хочу, те й репощу. Хто з політиків поширює повідомлення із сумнівних джерел

Усі канали мережі «Сущность» мають чати, де не лише продовжують цькувати жертв, але й пропонують і продають наркотики, чи принаймні дозволяють використовувати ці майданчики наркодилерам. Розслідувачі відстежили кілька таких діалогів у чатах «Сущность Киева» і «Сущность Львова».

Загалом ці чати переповнені матюками, погрозами, закликами до насилля, трапляються і дитяче порно у гіфках, і фото розчленування.

Чати відіграють важливу роль в утриманні аудиторії. При блокуванні або видаленні каналів вони залишаються основним джерелом комунікації адміністраторів з підписниками. Саме через чати ті дізнаються нові адреси «Сущности» та отримують таємні посилання.

Що виявило розслідування

Сьогодні більшість «Сущностей» продовжують діяльність вже у групі «Все о тебе Украина: Что о тебе думают». Тут зібрані канали Дніпра, Києва, Львова та Одеси і новий вже всеукраїнський чат. Винятком став Харків – «Сущность Харькова» виявилась не дуже популярною, тому адміністратори активно розкручують її вже під новою назвою «Тайны Харькова | Что о тебе думают», розміщуючи посилання на інших каналах і у чатах мережі.

Журналістка NGL.media протестувала систему розміщення та зняття постів у групі. Тариф для жертв всеукраїнського булінгу єдиний: за видалення посту і за контакти кривдника треба викласти по 200 грн. І головне – від менеджерів «Все о тебе Украина» вона отримала той самий номер картки, який раніше їй дали менеджери львівської «Сущности».

Рахунок відкритий в українському Sense Bank – це колишній «Альфа-Банк», націоналізований у 2023 році. Гроші через цей банк отримує 22-річний громадянин України Даниіл Степаненко. На своїй сторінці в російській соцмережі ВКонтакте він стверджує, що є адвентистом (один із напрямів протестантизму) і проповідує наближення кінця світу. Степаненко виявився також піаністом, кілька років тому навіть вів YouTube-канал, де викладав свої кавери.

NGL.media встановили ще одного адміністратора цієї мережі – 20-річного Валентина Беліцького під нікнеймом «Valentin», який зокрема займався каналами і чатами «Сущности» в Києві, Дніпрі та Львові. Він виявився діючим військовослужбовцем підрозділу радіоелектронної боротьби 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС України, що базується у Миколаєві.

Беліцький запевняє, що не знає хто власник «Сущности» і вперше чує прізвище Степаненка, а з іншими учасниками проєкту спілкувався виключно віртуально. Проте саме він дав контакти «реального», за його словами, адміністратора на ім’я Денис.

Читайте також: Контроль трафіку та розвідка у чатах. Як Telegram пов’язаний з Кремлем, — дослідження

Денис, який у всесвіті «Сущность» має нік Stakan, зауважив, що він не лише просто один з адміністраторів каналу, а дослівно «головний модер усіх Telegram-каналів». Він відверто розповів, що штат «Сущности» зараз сильно скоротився, якщо раніше було 10 модераторів, то тепер 3-4.  Денис каже, що з власником проєкту ніколи не бачився – спілкується лише віртуально.

Він стверджує, що близько 40% грошей, які заробляє проект, йде на різні збори для ЗСУ, а решта – власнику на розвиток мережі. Денис навідріз відмовився назвати прізвище власника мережі. NGL.media також не вдалося ідентифікувати його особу.

Усі адміністратори каналів, з якими спілкувались журналісти, відкидають будь-яке кураторство з Росії. Проте менеджер львівського проєкту мав нікнейм «vortecya_lviv». «Фортеця Львів» була трендом російської ІПСО, який просували у соцмережах влітку 2023 року.

Окрім того, до видалення львівського каналу, профіль його менеджера був зареєстрований на російський номер телефону +79059187325. Цей самий номер був контактним для менеджера московського каналу «Сущности». І головне – тепер цим номером користується менеджер загальноукраїнської групи «Все о тебе Украина: Что о тебе думают». Колишній менеджер одеського проєкту теж мав російський номер +79318503488.

спецслужби рф діти булінг телеграм

Знак гривні
Знак гривні