На Хмельницькій АЕС стартував проєкт з будівництва енергоблоків №5 і 6 за американською технологією (ФОТО)

"Енергоатом" розпочав проєкт зі зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за американською технологією АР1000 Westinghouse на Хмельницькій АЕС.

Фото: "Енергоатом"
Фото: "Енергоатом"

Як повідомляє "Енергоатом", уже закладено перший куб бетону енергоблока №5.

П’ятий блок на Хмельницькій атомній електростанції стане першим в Україні, зведеним за американською технологією АР1000.

«Особлива риса американської технології АР1000 – можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас.

Це великий геополітичний проєкт спільного інтересу України і США. Технології, які ми будемо разом будувати і розвивати, витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що на тлі постійних обстрілів критичної інфраструктури Україна потребує більше енергетичних потужностей, і основний фокус зосереджений на атомній енергетиці, оскільки вона генерує понад 50% електроенергії в країні.

За її словами, блоки на Хмельницькій АЕС будуть першими з дев’яти, які планується побудувати в Україні спільно з Westinghouse за технологією АР1000.

Водночас голова правління "Енергоатома" Петр Котін наголосив, що завдяки будівництву 5 та 6 енергоблоків ХАЕС, після запуску в експлуатацію двох нових блоків 3 та 4, потужність цієї станції перевищить потужність ЗАЕС.

україна-сша енергетична безпека атомні станції хаес

Знак гривні
Знак гривні