Три основні тенденції, що впливають на поле бою: аналітика Forbes

На полі бою спостерігаються три основні тенденції, пише американський письменник, журналіст і воєнний оглядач Forbes Девід Екс. Texty.org.ua публікують ключові висновки автора.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Перша: Росія повністю мобілізована політично, промислово і військово. Але ця мобілізація виснажує ресурси, які Кремль не може відновити. Найголовніше — запаси старої зброї часів холодної війни.

Іншими словами, Росія сильна, але вразлива.

Друга: Україна теж мобілізується, але вона все ще покладається на іноземну допомогу для задоволення нагальних фінансових і військових потреб — і дружні до Росії республіканці в Палаті представників Конгресу США утримують значну частину цієї допомоги.

Третя: українська тактика перевершує російську, допомагаючи українським військам перемагати набагато більші російські сили. Але тактика не має значення, коли в ЗСУ просто закінчуються боєприпаси.

Взаємодія цих трьох динамік пояснює позірні суперечності, які проявляються щодня вздовж 1000-кілометрової лінії фронту. Українці відбивають більшість російських атак, завдаючи катастрофічних втрат російським штурмовим групам. Але росіяни продовжують наступати та завойовувати позиції, поки допомога від США застрягла в Конгресі.

За 26 місяців важких боїв російські військові втратили в Україні 15 300 танків, бойових машин, гаубиць та іншої зброї. Російська промисловість виробляє 500 чи 600 нових танків і, можливо, трохи більше тисячі нових бойових машин щороку. Російські військові втрачають понад тисячу танків і близько 2 000 бойових машин щороку, і рівень втрат зростає.

Існує прогалина, яку Кремль заповнює, витягуючи з довготривалого зберігання танки та бойові машини 1970-х, а в деяких випадках навіть 60-х або 50-х років. Але ця стара техніка — обмежений ресурс. Побудовані за часів промислового розквіту Радянського Союзу, їх не можна оперативно замінити новими зразками.

Останні прогнози передбачають, що вже в середині 2025 року на складах не залишиться жодного старого танка чи бойової машини. "Час для Росії спливає", — пише Артур Рехі, естонський військовий і аналітик.

Докази дефіциту вже на поверхні: російські війська їдуть в бій на неброньованих вантажних автомобілях і навіть на гольф-карах з відкритим верхом, які Кремль придбав у китайської компанії.

Читайте також: Китайські "гольф-кари" стали для окупантів трунами на колесах — Bild

Крихкість російської армії могла б бути більш очевидною, якби українське військо не відчувало браку боєприпасів. Коли наприкінці минулого року після досягнення скромних успіхів український наступ 2023 року припинився, Росія перехопила ініціативу і перейшла в наступ по всій лінії фронту.

Тепер російська сила в Україні більша, ніж будь-коли. «Армія фактично зараз більша — на 15 відсотків — ніж вона була, коли вона вторглася в Україну», — заявив головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, командувач ЗС США в Європі. — За минулий рік Росія збільшила чисельність своїх військ на передовій з 360 тис. до 470 тис.».

Водночас найкращі українські батареї протиповітряної оборони замовкли через брак ракет американського виробництва. Найбільші міста України — Київ, Харків та Одеса — стають дедалі беззахиснішими, оскільки на них летить все більше російських ракет і бомб.

мобілізація брак боєприпасів фронт тенденції

Знак гривні
Знак гривні