Зміна клімату може спричинити наступний глобальний крах на ринку нерухомості, — The Economist

Близько десятої частини житлової нерухомості у світі перебуває під загрозою глобального потепління. Від торнадо, що пронизують передмістя на середньому заході США, до градин розміром із тенісний м'яч, що розбивають дахи італійських вілл, — суворі погодні умови, спричинені викидами парникових газів, розхитують підвалини найважливішого класу активів у світі.

Фото: taiwannews.com
Фото: taiwannews.com

Про це пише The Economist.

За однією з оцінок, зміна клімату та боротьба з нею можуть знищити 9% вартості світового житла до 2050 року, що становить $25 трлн — не набагато менше, ніж річний ВВП Америки. Це величезний рахунок, що нависає над життями людей і глобальною фінансовою системою. І, схоже, це призведе до всеохопної боротьби за те, хто має заплатити.

Одним із кандидатів є домовласники. Але якщо поглянути на сьогоднішні ринки нерухомості, то ціни на житло не демонструють жодних ознак пристосування до кліматичних ризиків. У Маямі, де багато турбуються про підвищення рівня моря, вони зросли на чотири п'ятих за це десятиліття, що набагато більше, ніж у середньому по США. Понад те, оскільки вплив кліматичних змін досі не визначений, багато власників вочевидь не знали, на який ризик вони йдуть, коли купували свої будинки.

Три кити: оплата ремонту, інвестиції в захист і модернізація будинків

Страховики зазвичай беруть на себе витрати на ремонт після того, як шторм зруйнує дах або пожежа знищить майно. Оскільки клімат погіршується, а стихійні лиха частішають, страхування житла стає дедалі дорожчим. Подекуди воно може стати настільки дорогим, що призведе до падіння цін на житло; деякі експерти попереджають про "кліматичну страхову бульбашку", яка зачіпає третину американських будинків. Уряди мусять або терпіти збитки, яких зазнають домовласники, або самі страхувати ризики, як це вже відбувається в деяких частинах схильної до лісових пожеж Каліфорнії та ураганів Флориди. Сукупні ризики підтримуваних державою "страховиків останньої інстанції" у цих двох штатах зросли з $160 млрд у 2017 році до $633 млрд. Місцеві політики хочуть перекласти ризик на федеральний уряд, який сьогодні фактично здійснює страхування від повеней.

Фізичної шкоди можна запобігти, інвестуючи в захист самих об'єктів нерухомості або в інфраструктуру. Наприклад, у Нідерландах система дамб, канав і насосів утримує країну від затоплень. Токіо має бар'єри, що стримують паводкові води. Водночас в Індії будинки майже не оснащені кондиціонерами, хоча країна страждає від сильної спеки.

Другою проблемою є фінансування цих інвестицій. Чи повинні домовласники, які не знали, що їм загрожує небезпека, платити, скажімо, за бетонну основу для будинку, що просідає? Чи правильно захистити їх від таких несподіваних і нерівномірно розподілених витрат? Густонаселені прибережні міста, які найбільше потребують захисту від повеней, часто є перлинами економіки та суспільства своїх країн, як-от Лондон, Нью-Йорк чи Шанхай.

Останнє питання — хто має платити за модернізацію будинків, яка запобігає подальшій зміні клімату. На домівки припадає 18% світових викидів, пов'язаних з енергією. Але модернізація — дороге задоволення. До того ж прохання до домовласників заплатити може призвести до зворотної реакції: торік правляча коаліція Німеччини намагалася заборонити газові котли, але змінила курс, коли виборці висловили заперечення щодо витрат. Італія застосувала альтернативний підхід, запропонувавши надзвичайно щедрі, але погано продумані виплати домогосподарствам, які проводять реновацію. Вона витратила на свою схему "супербонусів" приголомшливу суму в 219 млрд євро (238 млрд доларів, або 10% ВВП).

"Повний вплив зміни клімату ще попереду. Але чим швидше політики зможуть вирішити ці питання, тим краще. Факти свідчать, що ціни на житло реагують на ці ризики лише після того, як катастрофа вже сталася, коли для превентивних інвестицій вже занадто пізно. Тому інерція може призвести до неприємних сюрпризів. Житло є надто важливим активом, щоб його недооцінювати в економіці — не в останню чергу тому, що воно є життєво важливим для фінансової системи", — пише The Economist.

Видання пояснює, що нерухомість є найважливішим класом активів у світі, на який припадає приблизно дві третини світового багатства. Житло лежить в основі багатьох найважливіших світових фінансових ринків, а іпотечні кредити слугують заставою на грошових ринках і зміцнюють баланси банків. Якщо розмір ризику раптово зросте, і позичальники та кредитори зрозуміють, що застава, яка лежить в основі багатьох угод, не коштує стільки, скільки вони думали, то хвиля перегляду цін прокотиться фінансовими ринками. Це також вплине на державні фінанси, оскільки власники житла вимагатимуть дорогого порятунку. Одним словом, зміна клімату може спричинити наступний глобальний крах на ринку нерухомості.

зміна клімату нерухомість загрози тенденції

Знак гривні
Знак гривні