Після знищення Трипільської ТЕС "Центренерго" втратило 100% генерації: як це вплине на споживачів

Трипільська ТЕС, яка до сьогоднішнього дня була найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області, зруйнована повністю.

Фото: Top Energy
Фото: Top Energy

Як повідомляє Zn.ua, це підтвердили в ПАТ «Центренерго», якому підпорядковується ТЕС.  

«Масштаби руйнувань — жахливі. Грошима це не оцінити. Це для нас  найбільший виклик за всю історію підприємства. Але я переконаний — ми з ним справимось», — зазначив голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота.

Як результат, ПАТ «Центренерго» втратила 100 відсотків генерації.

«22 березня 2024 року вщент було знищено Зміївську ТЕС, на Харківщині. А 25 липня 2022 війська РФ окупували Вуглегірську ТЕС — Донеччина. На сьогодні, ПАТ «Центренерго» втратила 100 відсотків генерації», — додали в компанії.

Читайте також: Масована атака по енергетиці: які наслідки та як відпрацювала ППО

На думку експертів Zn.ua, поки тепла погода, Київщина не відчує, що проблема існує. В разі потреби регіону буде надано аварійну допомогу і ресурси для цього є. Знову таки, завдяки теплій погоді. Наразі найбільш проблемними регіонами залишаються Харківщина та Одещина.

А от що буде взимку – це велике питання. Чи встигнуть енергетики підготуватися? Є ймовірність, що дефіцит ресурсу взимку буде й на Київщині.  

Крім того, зазначають експерти, треба врахувати, що обстріли інфраструктури продовжуватимуться. І якщо після нових атак випадуть ще якісь об’єкти генерації, то наслідки вже будуть і для Київщини. Тобто слід очікувати відключення електроенергії.

У ЗМІ нагадали «Центренерго» про звіти, що Трипільська ТЕС на 100 відсотків захищена від ударів. А виявилось, що захист був лише від дронів, не від ракет – це захист першого рівня, але точно не третього.

Як заявив голова наглядової ради ПАТ "Центренерго" Андрій Гота, наразі продовжується розбір завалів внаслідок удару по Трипільській ТЕС. Перед тим як перейти до оцінки шкоди, необхідно демонтувати важкі бетонні конструкції.

Гота розповів, що наразі терміни відновлення станції є. Він відзначив, що в серпні 2023 року команда мала схожу "картину". Тоді блоки не були зруйновані, але були зупинені й не здатні до роботи.

"І ми за декілька місяців вже входили в зиму майже з максимальною потужністю. Тому ми знаємо як відновлювати з нуля та орієнтовні терміни. Але назвати ці терміни не можу в силу об'єктивних причин", – цитує Готу РБК-Україна.

За словами представника "Центренерго", наразі ситуація в енергосистемі, попри знищення ТЕС, залишається стабільною.

"Я сподіваюсь, що кияни не відчують на сьогодні (наслідків – ред.). Але це вже питання не тільки до нас, а всієї енергосистеми України. На сьогодні я маю інформацію, що ситуація стабільна", – додав він.

Водночас в "Укренерго" закликали економити електроенергію в години добового максимуму споживання з 19:00 до 21:00.

Згодом у пресслужбі "Укренерго" додали, що через втрату Трипільської ТЕС зменшилася потужність для покриття споживання у пікові вечірні години, тому із 19:00 до 22:00 можливий незначний дефіцит, однак енергетики розраховують обійтися без обмежень споживачів.

Тим часом, як повідомили у міськраді Українки, у місті-супутнику Трипільської ТЕС введено графіки аварійного відключення електрики та графіки подачі води.

київщина енергетична криза удари по енергосистемі тес

Знак гривні
Знак гривні