Ексрегіонала Лук’янова затримали ще у лютому, зараз він під домашнім арештом без браслета

Затримання колишнього народного депутата, регіонала Владислава Лук’янова, про яке повідомили у середу, 10-го квітня, відбулось ще у лютому.

Після цього Соломʼянський райсуд Києва 27-го лютого відправив його під нічний домашній арешт без носіння електронного браслета як підозрюваного у виправданні збройної агресії РФ.

Фото: соцмережі
Фото: соцмережі

Про це повідомляє Watchers з посиланням на коментар речниці Київської обласної прокуратури. 

Затримання поблизу прикордонного пункту пропуску на Одещині, звідки він, за даними Служби безпеки України, намагався виїхати до сусідньої країни як особа непризовного віку, відбулось у лютому. Проте в СБУ повідомили про затримання 10-го квітня. 

Видання зазначає, що це може бути пов’язано з триваючим скандалом довкола очільника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, адже у свіжому пресрелізі СБУ про лютневе затримання Лук’янова вказано, що саме “кіберфахівці Служби безпеки завадили втечі з України колишнього народного депутата від забороненої Партії регіонів”.

Про це докладніше можна прочитати тут: Повістка за антикорупційне розслідування про генерала СБУ. Подробиці інциденту з журналістом "Слідства.Інфо"

Слідство встановило, що з 1 червня 2022 року по 29 березня 2023-го Лук’янов у чаті обмеженого кола учасників месенджера Telegram надсилав іншому користувачу дописи, які містять текст російською мовою та розміщені на російських сайтах. 

Крім цього, з 7 червня 2023 року по 29 серпня 2023 року він також пересилав у Телеграмі дописи з пропагандистських російських ресурсів. 

Експерти встановили: у пересланих дописах міститься виправдовування збройної агресії РФ. Зокрема, наративи пропагандистського характеру та демонстрація автором позиції солідарності з діями РФ. 

Лукʼянову повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

У СБУ зазначили, що також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації незаконної діяльності фігуранта. Адже у дописі про його затримання йдеться про те, що він зареєстрував інтернет-провайдер на окупованій території і надавав доступ до даних, які проходили через його обладнання російським спецслужбам, а також платив податки до РФ.

Водночас у підозрі Лук’янова на цей момент відсутні відповідні статті Кримінального кодексу, які могли б кваліфікувати такі його дії. Наслідком цього і став такий м’який запобіжний захід.

Нічний домашній арешт

Прокуратура в суді клопотала про цілодобовий домашній арешт для підозрюваного, оскільки інкримінований йому злочин не належить до категорії тяжких за законом. 

Суд в результаті відправив Лукʼянова під нічний домашній арешт без носіння електронного контролюючого браслета. На нього, втім, покладено обовʼязки: 

Наразі прокуратура оскаржує цей запобіжний захід в апеляції Києва. 

лук'янов сбу агенти рф кібербезпека

Знак гривні
Знак гривні