Скільки коштує підтримка України платникам податків у США та Європі

Російська пропаганда активно просуває тезу, що платники податків у США та Європі віддають величезні суми на допомогу Україні. Видання «Слово і діло» порахувало, у скільки щомісяця обходиться допомога Україні для одного зайнятого громадянина США і Європи. За їхніми розрахунками, у більшості західних країн вона дорівнює вартості місячної преміум-підписки на Netflix.

Як видно з інфографіки, найбільше військової, гуманітарної та фінансової допомоги Україні за два роки повномасштабної війни надали США — 67,7 млрд євро.

Враховуючи середню кількість зайнятих у країні осіб, одному американцю це коштувало близько 17,7 євро на місяць. Преміум-підписка на Netflix у США коштує 20,5 євро.

Німеччина за обсягом допомоги Україні посідає друге місце — 22,06 млрд євро.

Одному німцю допомога Україні коштує у середньому 21,5 євро на місяць. Це трохи більше за вартість місячної преміум-підписки на Netflix — 17,9 євро.

Велика Британія за два роки надала Україні різної допомоги на 15,7 млрд євро.

Одному працевлаштованому британцю це коштувало близько 19,9 євро на місяць, що еквівалентно місяцю преміум-підписки на стрімінговий сервіс.

А от Данія надала Україні допомоги на 8,8 млрд євро за два роки.

З десяти країн, які досліджували журналісти видання «Слово і діло», саме громадянам Данії допомога Україні коштувала найдорожче — 121,6 євро на місяць. Для порівняння, преміум-пакет Netflix у країні коштує 19,9 євро за місяць.

Зайнятим норвежцям допомога Україні також коштувала дорого — близько 109,8 євро на місяць. Це вісім місяців підписки на преміум Netflix — 13,5 євро на місяць.

Допомога Норвегії оцінюється у 7,6 млрд євро.

Методологія розрахунку: аналітики поділили суму військової, фінансової та гуманітарної допомоги конкретної країни за два роки (за даними Ukraine Support Tracker) на приблизну кількість зайнятих осіб (дані OECD). Отриману цифру вони розділили на 24 місяці (два роки), щоб дізнатися, скільки західний платник податків щомісяця виділив на допомогу Україні.

допомога заходу інфографіка російська дезінформація

Знак гривні
Знак гривні