Слідча СБУ організувала кримінальне переслідування ворогів її батька-колаборанта — розслідування

Старша слідча Управління СБУ в Донецькій та Луганській областях Марина Шепотько, імовірно, використала службове становище, щоб організувати кримінальне переслідування викривачів її батька-колаборанта Андрія Шепотька.

Скриншот з відео
Скриншот з відео

Про це йдеться в розслідуванні hromadske «Колаборант під дахом СБУ».

Андрій Шепотько із села Торське на Донеччині неодноразово публічно висловлював проросійські переконання ще до великої війни. Під час тимчасової окупації села впродовж квітня-жовтня 2022 року він співпрацював з окупаційною владою.

Коли місцеві жителі після деокупації села почали писати в соцмережах про поведінку односельця, СБУ стала відкривати відповідні кримінальні провадження. hromadske детально розібрало одне із таких проваджень. Це справа про дописи Галини Бражник у Facebook, у яких жінка розповідала про колабораційну діяльність свого сусіда з Торського. 

Справа проти Галини Бражник відкрита чомусь у Кропивницькому — за статтею 435-1 Кримінального кодексу України про «образу честі та гідності військовослужбовця, погрозу військовослужбовцю». Вона передбачає покарання у вигляді від трьох до п'яти років обмеження або позбавлення волі.

У жовтні 2023 року СБУ провела обшук в селищі Коцюбинське під Києвом, де зараз живе жінка. Нібито через те, що вона «виготовляє та поширює неправдиву інформацію, що містить образу честі та гідності, щодо чинного співробітника СБУ та його родини». 

За рішенням суду із Кропивницького, доступ до приміщення, в якому мешкає Галина Бражник, мали отримати співробітники СБУ із тамтешнього управління. Натомість на обшук прийшли інші люди — колишні колеги дочки Шепотька, Марини, яка, за останніми даними, працює старшою слідчою в ГУ СБУ Донецької та Луганської областей.

hromadske відправило запит в СБУ Донецької та Луганської областей, щоб встановити, чи є Марина чинною слідчою Служби. Згодом з офіційного акаунту СБУ Донецької та Луганської областей у Facebook журналістам відповіли: «Наскільки мені відомо, ця співробітниця працює». 

Сама Марина Шепотько відповідати на питання журналістів відмовилася, хоча і всіляко підкреслювала, що проти тих, хто називає її батька «колаборантом», відкрите кримінальне провадження.  

колаборанти сбу розслідування

Знак гривні
Знак гривні