Як Україна використовує штучний інтелект у війні з Росією — The Economist

Британське видання The Economist дослідило використання Україною штучного інтелекту на полі бою та в тилу. Пропонуємо переклад українською.

Джерело: The Economist
Джерело: The Economist

Озброєні ChatGPT

Україна, з перевагою в озброєні, дедалі частіше намагається отримати вигоду за допомогою штучного інтелекту (ШІ), застосовуючи цю технологію в різні способи. Український полковник, який бере участь у розроблені озброєння, каже, що розробники безпілотників часто звертаються до ChatGPT як до "відправної точки" для інженерних ідей, наприклад нових методів зменшення вразливості до російського глушіння. Іншим військовим застосуванням ШІ, за словами полковника, який побажав залишитися невідомим, є ідентифікація ворожих цілей.

Використання ШІ для пошуку ворожих об’єктів

Оскільки російські солдати і військові блогери стали більш обережними у своїх публікаціях, прості пошуки будь-яких ознак розташування військ стали менш плідними. Однак, обробляючи велику кількість повідомлень та відео, ШІ-моделі можуть знайти потенційні підказки, об'єднати їх і потім видати ймовірне місце розташування системи озброєння або військ противника.

За словами Максима Зражевського, аналітика OSINT-спільноти Molfar, завдяки такому підходу "збирання пазлів" з використанням ШІ, зазвичай знаходять від двох до п'яти важливих цілей щодня. Після виявлення ці розвідувальні дані швидко передаються українській армії, в результаті чого деякі об'єкти знищуються.

ШІ допомагає шукати ворожі війська й іншими способами. Команда моніторингової платформи SemanticForce розробляє моделі, які у відповідь на текстові підказки ретельно аналізують певні повідомлення та зображення. Багато клієнтів SemanticForce використовують таку систему для моніторингу настроїв громадськості щодо своїх брендів.

Molfar, однак, використовує таку модель для нанесення на карту районів, де російські війська, ймовірно, мають низький моральний дух і недостатнє постачання, що може зробити їх легшою мішенню. ШІ знаходить для цього підказки на зображеннях, в тому числі знятих безпілотниками, а також у повідомленнях військових у соціальних мережах.

Він також збирає факт слабких місць російської армії, використовуючи проксі-сервер. Для цього Molfar використовує штучний інтелект SemanticForce для створення звітів про діяльність російських волонтерських груп, які збирають кошти і готують продуктові набори для "найбільш нужденних" ділянок фронту. Алгоритми, за словами Molfar, добре справляються з відсіюванням потенційно оманливих дописів ботів. Аналітики фірми іноді доповнюють ці дані, використовуючи програмне забезпечення, яке маскує локацію телефонного дзвінка, щоб співробітники могли зателефонувати російським волонтерам. Десять з 45 аналітиків компанії працюють над визначенням цілей і роблять це безплатно для українських сил.

Виявлення “зрадників” за допомогою штучного інтелекту

Використання ШІ допомагає українським агентам виявляти людей, яких Олексій Данілов, донедавна секретар РНБО, описує як "схильних до зради". Пропозиції заробити на геолокаційних знімках інфраструктури та військових об'єктів часто надходять на телефони українців, розповідає Дмитро Золотухін, колишній заступник міністра інформаційної політики України. Нещодавно він сам отримав одне з таких повідомлень. Він додає, що людей, які намагаються працювати на цьому "ринку розвідувальних послуг", регулярно затримує українська розвідка СБУ.

Використовуючи ШІ, розроблений американською фірмою Palantir, українська контррозвідка шукає зв'язки у розрізнених масивах даних. Уявіть собі розлученого боржника, який ризикує втратити квартиру та опіку над дітьми. Він відкриває рахунок в іноземному банку, а його телефон був виявлений біля місця, яке згодом було обстріляне росіянами. На додаток до такого точкового з'єднання, ШІ проводить "аналіз соціальних мереж". Якщо, скажімо, гіпотетичний розлучений має сильні особисті зв'язки з Росією і почав приймати дзвінки від когось, чий телефон свідчить про вищий соціальний статус, то ШІ може підвищити його оцінку ризику.

Результати оцінок ШІ взаємодій між вузлами мережі вражають вже понад десять років. Крістіан Густафсон, колишній офіцер британської розвідки, який консультував Міністерство внутрішніх справ Афганістану в 2013 році, розповідає про затримання кур'єра, який перевозив пачки готівки для талібів. За його словами, їхні подальші телефонні розмови "висвітлили всю схему".

Хакери надають українським відомствам "абсолютно величезні" сховища викрадених бізнес-даних

Крім того, мережевий аналіз допомагає українським слідчим виявляти порушників санкцій проти Росії. Пов'язуючи дані в суднових реєстрах з фінансовими записами, що зберігаються в інших місцях, програмне забезпечення може "пробити корпоративну завісу". Пан Золотухін каже, що хакери надають українським відомствам "абсолютно величезні" сховища викрадених бізнес-даних. Це знахідка для боротьби з порушниками.

Конструктор

У листопаді 2019 року президент Зеленський закликав до розвитку масового використання цієї технології в інтересах національної безпеки. Результатом стала стратегічно орієнтована модель, створена і керована РНБО, яка поглинає текст, статистику, фотографії та відео.

За словами Андрія Зюзя, керівника апарату РНБО, вони створили «Центр операцій з оцінки загроз» (СОТА), який використовує статистику, текст, фото і відео для аналізу. Модель відстежує ціни, використання телефону, міграцію, торгівлю, енергетику, політику, дипломатію і військові події аж до зброї в ремонтних майстернях.

Оператори центру називають цю модель "конструктором". Це тому, що вона також містить результати роботи менших моделей, таких як програмне забезпечення Palantir і Delta. "Загальна картина", яку дає COTA, дає вищим посадовим особам рекомендації з чутливих питань, включаючи мобілізаційну політику, — зауважив Микола Добиш, головний технолог РНБО. Данілов зазначає, що Зеленський був поінформований про оцінки центру понад 130 разів, один раз — о 10 ранку в день повномасштабного вторгнення Росії.

Надмірна віра в штучний інтелект — ще один ризик

Наскільки все це, зрештою, вплине на ситуацію, поки що незрозуміло. Еван Платт з київської неурядової організації Zero line, яка забезпечує війська спорядженням, описує використання Україною ШІ як "світлу пляму". Але є й занепокоєння. Одне з них полягає в тому, що ентузіазм щодо певних застосувань ШІ у сфері безпеки може відволікти ресурси, які могли б принести більше користі в інших сферах. Надмірна віра в штучний інтелект — ще один ризик, і деякі моделі на ринку, безумовно, переоцінені. Більш драматично, чи може ШІ виявитись негативним фактором, що впливає на ефективність України в полі бою?

хакери штучний інтелект озброєння chatGPT ШІ

Знак гривні
Знак гривні