Безпрецедентний крок. США готуються заборонити програмне забезпечення від "Лабораторії Касперського", — CNN

Адміністрація президента США Джо Байдена готується зробити неординарний крок — видати наказ, який заборонить американським компаніям та громадянам використовувати російське програмне забезпечення з міркувань національної безпеки.

Фото: Alexxsun
Фото: Alexxsun

Про це повідомили CNN пʼять американських чиновників.

За словами джерел видання, цей крок перебуває на стадії завершення і може відбутися вже цього місяця.

Державним установам США вже заборонено використовувати програмне забезпечення "Лабораторії Касперського", але заборона приватним компаніям використовувати це програмне забезпечення — безпрецедентна. 

Міністерство торгівлі США ухвалило початкове рішення заборонити певні транзакції між російською компанією та американськими покупцями.

CNN зазначає, що це остання спроба уряду США використати свої широкі регуляторні повноваження, щоб перешкодити американцям користуватися популярними технологіями, які американські чиновники вважають загрозою національній безпеці.

Як повідомили джерела CNN, знайомі з політичним процесом, однією з цілей наказу буде зниження будь-якого ризику для критично важливої інфраструктури США. 

Джерела відмовилися деталізувати повний обсяг будь-якого остаточного рішення щодо продуктів "Лабораторії Касперського", але очікується, що воно буде зосереджене на антивірусному програмному забезпеченні фірми.

Офіційні особи США роками стверджують, що російський уряд може змусити "Лабораторію Касперського" передати дані або використовувати її антивірусне програмне забезпечення для спроб хакерських атак або стеження за американцями — звинувачення, які "Лабораторія Касперського" рішуче заперечує.

Згідно із законодавством США, "Лабораторія Касперського" може оскаржити початкове рішення про заборону використання її продуктів або укласти угоду з урядом, яка пом'якшить занепокоєння США щодо безпеки, до того, як буде оголошено остаточне рішення Міністерства торгівлі.

За даними компанії, програмними продуктами "Лабораторії Касперського" користуються понад 400 мільйонів людей і 240 000 компаній у всьому світі. Неясно, скільки з цих людей та компаній перебуває у США. Але американські чиновники вважають, що ризик, який становить це програмне забезпечення для американської інфраструктури, є достатньо високим, щоб виправдати очікуване рішення.

безпека ПЗ Касперський сша

Знак гривні
Знак гривні