Навіщо російська православна церква оголосила "священну війну" Україні та Заходу, — Atlantic Council

Експерт Atlantic Council Браян Меффорд у своїй колонці аналізує нещодавно ухвалений РПЦ документ про "священну війну" Росії проти України та Заходу. Texty.org.ua публікують дещо скорочений переклад статті.

Фото: РІА
Фото: РІА

Російська православна церква схвалила новий знаковий документ, в якому викладено намір Кремля знищити Україну, а також ідеологічний аргумент для ширшої конфронтації із західним світом. Постанову ухвалили під час очолюваного патріархом Кирилом з'їзду Всесвітнього російського народного собору, який відбувся 27-28 березня. У документі вторгнення в Україну названо "священною війною" з явною метою знищення української незалежності та встановлення прямого російського правління.

Церкви часто видають постанови, в яких викладають офіційну позицію з ключових питань, але рідко коли ці заяви містять заклики до насильства або територіальних амбіцій. У документі на три тисячі слів Росія згадується 53 рази, що підкреслює дуже чіткий акцент на територіальних інтересах РФ.

"З духовно-моральної точки зору "спеціальна військова операція" є священною війною, в якій Росія і її народ захищають єдиний духовний простір Святої Русі", — йдеться в документі, де використовується улюблений кремлівський евфемізм для назви повномасштабного вторгнення в Україну.

Далі в тексті підкреслюється статус України як частини ширшого "русского мира", водночас наголошується на необхідності знищити українську державність раз і назавжди. Після завершення нинішньої війни, йдеться в постанові РПЦ, "вся територія сучасної України має увійти до виключної зони впливу Росії. Можливість існування на цій території політичного режиму, ворожого Росії та її народу, повинна бути повністю виключена".

Новий “указ” РПЦ позиціонує вторгнення Росії в Україну як частину “великої духовної боротьби” проти Заходу, який Москва звинувачує у "сатанізмі". Це разюче схоже на ідеологічні аргументи ісламістських радикалів, які вже давно намагаються зобразити Сполучені Штати та інші західні країни як "сатанинські", щоб виправдати свій екстремістський порядок денний. Окрім РПЦ, численні високопосадовці Кремля намагаються представити війну проти України як “екзистенційну боротьбу” із західним "сатанізмом". Ще одним моторошним відлунням ісламістської доктрини є заява патріарха Кіріла про те, що російські солдати, які загинули на війні проти України, "змиють свої гріхи".

Нещодавнє підтвердження священної війни проти України та Заходу відбувається у вирішальний момент повномасштабного вторгнення Росії. З лютого 2022 року путінська армія вторгнення не змогла подолати український опір або зламати волю країни до самозахисту. Не маючи поточних перспектив вирішального військового прориву, Кремль все частіше вдається до тактики терору, включаючи різку ескалацію бомбардувань українських міст і методичне руйнування української цивільної енергосистеми.

Визначаючи вторгнення у виразно духовних термінах, Російська православна церква сподівається виправдати воєнні злочини, скоєні в Україні, і заохотити більше пересічних росіян йти добровольцями.

Нещодавнє оголошення Москвою священної війни також посилає недвозначний сигнал усім на Заході, хто все ще вірить у можливість досягнення якогось компромісу з Кремлем. Якщо спочатку Путін намагався виправдати вторгнення як прагматичну відповідь на розширення НАТО, то тепер очевидно, що він розглядає війну як священну місію і не зупиниться доти, доки Україна не буде стерта з карти Європи.

рпц рашизм путінізм російська пропаганда деградація росії

Знак гривні
Знак гривні