Росіяни намагаються захопити околиці Часового Яру (КАРТА)

Армія РФ продовжує активні штурмові дії на Бахмутському напрямку. Найважча ситуація залишається на околицях Часового Яру, який намагаються захопити росіяни. Також окупанти тиснуть у Богданівці, Іванівському та південніше Виїмки.

Ситуація біля Часового яру станом на 10 квітня
Ситуація біля Часового яру станом на 10 квітня
На карті проєкту видно три вклинення в лінію оборони ЗСУ на схід від Часового Яру – по трасі на Іванівське, трасі на Хромове і на північний схід від міста в районі Богданівки.
На карті проєкту видно три вклинення в лінію оборони ЗСУ на схід від Часового Яру – по трасі на Іванівське, трасі на Хромове і на північний схід від міста в районі Богданівки.

Про це повідомляють аналітики ресурсу DeepState.

Вони деталізують, що російські війська проводять штурмові дії південніше Виїмки, бої тривають. За попередньою інформацією про закріплення не йдеться, оскільки зробити це противнику не так просто.

Ворог проводить штурмові дії в Богданівці, Іванівському та на підступах до Часового Яру. Росіяни просунулися у заказнику Ступки-Голубовські.

"Зростає число авіаційних ударів, більшовицька артилерія та дрони панують в небі, що збільшує наші втрати в обороні та дає їм перевагу при штурмах позицій Сил Оборони. Свою роль грає і слабка підтримка РЕБів, хоча в районі Авдіївки наші РЕБи гасять і своїх і чужих", — описують ситуацію аналітики.

Вони наголошують, що найважча ситуація залишається в смузі ОТУ "Донецьк" та на околицях Часового Яру. Фіксується зменшення ударів КАБами біля Авдіївки та перекидання засобів ураження на іншу ділянку фронту.

Аналітики зазначають, що потенційно російські війська можуть посилити тиск на Часів Яр. Його важливість у війні колосальна, тому ворог давитиме і не буде рахуватися з жодними втратами. Ситуація залишається складною, а місцями близькою до критичної, підсумовують у DeepState.

Водночас, як заявив речник оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) «Хортиця» підполковник Назар Волошин, ситуація біля міста Часів Яр на Донеччині залишається контрольованою – російських військ немає на околицях та всередині міста.

"Проте ворог і сьогодні, і вчора використовував перевагу в повітрі у ракетах, артилерійських припасах великих калібрів, і він намагається досягти своєї мети – виходу на межі Донецької області. Тактика незмінна – велика кількість піхоти і штурмові дії. Зокрема, штурмові групи заїжджають на бойових машинах піхоти, атакують і за підтримки артилерії, і авіації», – цитує Волошина Радіо Свобода.

За його словами, російські війська час від часу стягують у цей район велику кількість артилерії, попри «нашу широкомасштабну контрбатарейну боротьбу».

«Тактична авіація (РФ – ред.) закидує КАБами. Більша частина з яких припадає на Часів Яр, руйнуючи інфраструктуру, руйнуючи все, що є на їхньому шляху. Ворог намагається максимально підвести своїх воїнів до лінії зіткнення, щоб вони перейшли до штурмів, але українські захисники роблять усе можливе й неможливе, відбиваючи ці штурми», – сказав Волошин.

OSINT-аналітик Tatarigami_UA та його команда Frontelligence Insight проаналізували чинники, що впливають на бої за Часів Яр. Зазначається, що важливі не лише висоти, а й дорога, яка зʼєднує Бахмут та Часів Яр. Вона має кілька мостів через водний канал, який проходить через східну частину міста, створюючи природний оборонний бар'єр. За умови належного розподілу ресурсів Часів Яр може стати серйозною перешкодою для просування російських військ, вважає аналітик.

"Битва за Часів Яр є лакмусовим папірцем для обох сторін. Втрата контролю над ним матиме жахливі наслідки для України. Неспроможність вчасно захопити Часів Яр поставить під сумнів здатність Росії захопити Донбас", – наголошує осінтер.

битва за донбас часів яр оборона зсу карта наступ окупантів

Знак гривні
Знак гривні