У США схвалили негайний продаж Україні обладнання для систем ППО HAWK

Державний департамент схвалив екстрений продаж Україні обладнання для протиповітряної оборони на суму 138 мільйонів доларів, повідомляє Bloomberg.

ЗРК HAWK MIM-23. Джерело фото: mil.in.ua
ЗРК HAWK MIM-23. Джерело фото: mil.in.ua

Видання зазначає, що це є частиною зусиль США, спрямованих на продовження підтримки України, тоді як набагато більший пакет допомоги застряг у Конгресі.

Державний секретар Ентоні Блінкен визначив, що "існує надзвичайна ситуація, яка вимагає негайного продажу" обладнання, послуг і навчання для ракетної системи Hawk Phase III.

Як пише Reuters, попри те, що Україна вичерпала багато джерел американського фінансування, Київ отримав грант у розмірі 300 мільйонів доларів на зовнішнє військове фінансування в рамках нещодавно підписаного закону про щорічні витрати на оборону.

Грантові гроші будуть використані для оплати обладнання, яке, серед іншого, передбачає інтеграцію для зв'язку і модернізацію вогневих підрозділів HAWK.

Крім того, продаж включає компоненти для пересертифікації ракет для старих одиниць, інструменти, випробувальне і допоміжне обладнання, запасні частини та інше.

Продаж потребуватиме тимчасового відрядження до Європи приблизно п'яти американських урядових службовців і 15 представників підрядників для підтримки навчання і технічного обслуговування.

Західні ЗМІ нагадують, що президент України Володимир Зеленський звернувся до США та інших західних країн з проханням надати допомогу у сфері протиповітряної оборони, оскільки українські міста зазнають постійних повітряних атак з боку Росії.

Раніше у вівторок Центральне командування США заявило, що американський уряд передав українським збройним силам тисячі одиниць конфіскованої зброї, яку Іран мав намір відправити бойовикам-хуситам в Ємені.

ППО захист неба україна-сша повітряний терор рф

Знак гривні
Знак гривні