Погана новина для Пентагону. Американські дрони "провалилися" в Україні, — WSJ

Компанія Skydio з Кремнієвої долини відправила сотні своїх найкращих безпілотників в Україну, щоб допомогти боротися з російськими загарбниками. Однак американські дрони погано себе зарекомендували на полі бою.

Виробництво дронів Skydo. Фото: WSJ
Виробництво дронів Skydo. Фото: WSJ

Про це пише The Wall Street Journal.

Дрони Skydio збивалися з курсу і втрачалися через російську радіоелектронну боротьбу. Компанія повернулася до розробки та будівництва нового флоту.

"Більшість малих дронів американських стартапів не змогли проявити себе в бою, розвіявши надії компаній на те, що значок про проходження бойових випробувань принесе стартапам продажі та увагу. Це також погана новина для Пентагону, який потребує надійного постачання тисяч малих безпілотних літальних апаратів.

У першій війні, де малі безпілотники відіграли важливу роль, американські компанії досі не мають значної присутності. Американські дрони, як правило, дорогі, глючні і їх важко ремонтувати, кажуть керівники компаній-виробників безпілотників, українські урядовці й військові та колишні американські військові чиновники", — йдеться у статті.

Не маючи рішень із Заходу, Україна звернулася до дешевших китайських продуктів, щоб поповнити свій арсенал дронів.

"Загальна репутація кожного класу американських безпілотників в Україні полягає в тому, що вони працюють не так добре, як інші системи", — сказав генеральний директор Skydio Адам Брай, назвавши свій власний безпілотник "не дуже успішною платформою на передовій".

За даними PitchBook, за останні два роки майже 300 американських компаній, що займаються безпілотними технологіями, залучили загалом близько 2,5 мільярдів доларів венчурного фінансування. 

Читайте також: Зеленський розповів про пережиту у грудні велику кризу нестачі боєприпасів. Завдяки чому вистояла Україна

Видання з посиланням на українських урядовців зазначає, що американські безпілотники є нестійкими та нездатними подолати російські технології глушіння і відключення GPS. Іноді вони не могли злетіти, виконати місію або повернутися. Американські дрони часто не можуть літати на заявлені відстані або нести значне корисне навантаження.

Керівники американських компаній-виробників безпілотників кажуть, що не очікували, що в Україні розгорнеться радіоелектронна війна. У випадку Skydio, їхній безпілотник був розроблений у 2019 році, щоб відповідати стандартам зв'язку, встановленим американськими військовими. Кілька керівників стартапів заявили, що американські обмеження на деталі та випробування безпілотників обмежують швидкість і якість їхніх розробок.

Проте Україна знайшла способи отримати десятки тисяч безпілотників, а також запчастини до них з Китаю. Військові використовують готові китайські безпілотники, переважно компанії SZ DJI Technology.

"Україна також розвинула вітчизняну індустрію безпілотників, яка покладається на китайські комплектуючі. Українські заводи випускають сотні тисяч маленьких дешевих дронів, які можуть нести вибухівку. Вона також виробляє більші дрони, які можуть завдавати ударів вглиб ворожої території та досягати російських кораблів у Чорному морі", — зазначається у статті.

Читайте також: Тренди, куди рухається галузь ударних дронів, і де ми маємо переграти ворога

WSJ пише, що українські війська витрачають близько 10 000 безпілотників на місяць, чого вони не могли б собі дозволити, якби були змушені купувати дорогі дрони з США. Багато американських комерційних безпілотників коштують на десятки тисяч доларів дорожче, ніж китайські моделі.

Недоліки американських виробників безпілотників частково є результатом політичної реакції уряду США на дії Китаю, вважають керівники компаній-виробників безпілотників і колишні посадовці оборонного відомства. Міністерство оборони висунуло жорсткі вимоги до виробників безпілотників, включно із забороною на використання китайських компонентів, що ускладнило і здорожчало виробництво малих дронів.

Програма Міністерства оборони США, започаткована у 2020 році, щоб допомогти стартап-компаніям продавати дрони американським військовим, не дозволяє виробникам дронів оновлювати їхнє програмне забезпечення без схвалення уряду. Ця вимога може зробити безпілотники, виготовлені за американськими стандартами, вразливими до нових методів кібератак та радіоелектронної боротьби, підсумовує WSJ.

війна технології виробництво БПЛА дрони сша

Знак гривні
Знак гривні