Гостра нестача механізаторів. У Сумах студенток вчать керувати тракторами та комбайнами (ФОТО)

В Україні через мобілізацію бракує працівників у традиційно чоловічих професіях. Тож у деяких компаніях, як-от Укрпошті, перебудовують процеси та навчають жінок. Не відстають і виші. Приміром, у Сумах студентки освоюють спеціальність трактористки на інженерно-технологічному факультеті.

Студентка опановує їзду на тракторі. Фото: Суспільне Суми
Студентка опановує їзду на тракторі. Фото: Суспільне Суми

Про те, як відбувається навчання, студентки розповіли в коментарі Суспільному.

Людмила Михно – другокурсниця сумського аграрного університету. Дівчина розповіла, що з дитинства мріяла стати кондитеркою, але після школи вирішила піти вчитись на трактористку. "Як каже більшість – це професія для чоловіків, але хочеться довести інше, що дівчата також зможуть", – вважає дівчина.

Разом із Людмилою опановує спеціальність трактористки Анастасія Авраменко. Дівчина приїхала на навчання з Білопілля. Розповіла, що стати агроінженеркою мріяла з дитинства. Після закінчення вишу планує допомагати батькові в обробітку землі: "Я завжди вважала, що дитячі мрії мають здійснюватись. Коли татко водив мене на свою агрофірму і я бачила всю цю техніку – трактори, комбайни. Бачила, як їх ремонтують, удосконалюють і мені було дійсно це до вподоби".

Анастасія каже — пам’ятає день, коли вперше сіла за кермо трактора: "Було це на другому курсі. У мене аж подих перехоплює. Наскільки круто, ти відчуваєш себе таким супергероєм, коли ти змогла опанувати такого трактора чи комбайна великих розмірів. Це дійсно круто".

Також другокурсниця Вероніка Шелудченко додала: теж отримує позитивний заряд від кермування. "Відчуття неперевершені. Було страшно, але сподобалось", – сказала дівчина.

Студентки інженерно-технологічного факультету. Фото: Суспільне Суми
Студентки інженерно-технологічного факультету. Фото: Суспільне Суми

Працювати на новій техніці – робота складна, без посвідчення тракториста жодна організація не має права посадити людину за кермо сільгоспмашини, розповів декан інженерно-технологічного факультету Владислав Зубко. Нині на факультеті серед 757 студентів навчається 7 дівчат, які здобувають робітничий фах тракториста.

Нестача кваліфікованих механізаторів на закордонну техніку відчувалась в агрокомпаніях і до вторгнення, вважає майстер виробничого навчання Костянтин Зубко. Під час мобілізації ця проблема загострилася ше більше. За словами майстра, дівчата швидко опановують водійську майстерність: "Мало роблять помилок, дуже спритні, вправні і нічим не поступаються хлопцям".

агропром суми дефіцит кадрів мобілізація

Знак гривні
Знак гривні