"Танк-черепаха". Ще один приклад, як ЗСУ не може організувати системне вивчення швидкої адаптації росіян

Військо РФ другу добу поспіль за допомогою бронетехніки намагається атакувати в напрямку населеного пункту Красногорівка Донецької області.

Про це повідомив в ефірі Еспресо офіцер 59 окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка Сергій Цехоцький.

"Другу добу поспіль ворог намагається активно наступати в напрямку Красногорівки. Здійснюються ці атаки за допомогою бронетехніки. Вчора після 10-ї години ранку вони вже почали штурми й провели сім таких атак. Сьогодні з 5-ї ранку вони продовжили свої штурмові дії", — розповів Цехоцький.

Він також додав, що за добу Силам оборони вдалося знищити сім одиниць техніки та ліквідували 50 окупантів.

Водночас військовослужбовець ЗСУ і військовий блогер Олександр Карпюк (Serg Marco) пише, що під час вчорашнього штурму окупанти застосовували військову техніку з новим типом захисту від дронів, зокрема танк Т-72 з встановленим металевим навісом.

Танк-черепаха. Фото: Serg Marco/Фейсбук
Танк-черепаха. Фото: Serg Marco/Фейсбук

"Вчора декілька колон з цим стімпанковським опудалом заскочило біля Красногорівкі. Пройшла доба. З результатів — багато стьобних мемів у фейсбуці. Ось тільки там було декілька колон і вони закріпились. Крім цього одоробла, там були машини з купольним РЕБом", — пише Карпюк.

Військовий наголошує, що загалом росіяни тестують нові тактики, стараються розробити протоколи протидії FPV-дронам, і деякі уроки, що вони винесуть з цього досвіду, будуть покладені в наступні штурмові дії.

"І те що зараз виглядає гротескним та стімпанковським, може потім бути зроблено штатно. А дещо в них вийшло вже зараз.

Як ви вважаєте, що було зроблено назустріч? Може ті, хто стежить за розвитком технологій росіян, звʼязався з підрозділом, що відбивав штурм, та зʼясував, яку тактику використовували росіяни? Який РЕБ стояв та як на нього реагували наші FPV? Які засоби потрібні для того, щоб в наступний раз відбити цей штурм з максимальною ефективністю? Які рішення можна взяти на озброєння?" — риторично запитує Карпюк, підсумовуючи, що все зрештою звелося до стьобу в соцмережах.

Читайте також: Україна програє у стратегічній адаптації до війни. Що потрібно зробити

Військовий блогер вважає цю ситуацію ще одним свідченням того, що ми програємо Росії в стратегічній адаптації. Зокрема, в ЗСУ прогавили російську тактику використання глибинних прольотів розвідувальних бортів у радіотиші, оскільки зʼявилась дублююча система навігації (про яку нашому РЕБу не повідомили й вони досі давлять на бортах GPS, додає Serg Marco).

"Тоді як наші машини їздять, обвішані антенними комплексами з лайна, та батарейки, які протидіють "мавікам" та FPV по загальновідомому фізичному принципу плацебо, ми сміємось з російських потуг захистити їхній транспорт.

Не знаю, коли вже нарешті почне працювати управління безпілотних систем та їхні підструктури, я розумію, що це ЗСУ і тут швидко не буває, але, може, якось почнемо реагувати на зміни на полі бою чимось більш значущим, ніж меми?" — пише військовий.

стратегічна адаптація битва за донбас бронезахист штурм

Знак гривні
Знак гривні