Росія розгорнула масштабну кампанію інтернет-тролів у США, щоб заблокувати допомогу Україні — WP

Американське видання The Washington Post отримало доступ до низки документів розвідки ЄС, що свідчать про втручання Росії в американський інфопростір задля дискредитації України та блокування військової допомоги США. Пропонуємо переклад статті українською.

Росія намагається звести нанівець потужну підтримку України в США. Джерело фото: Слово і діло
Росія намагається звести нанівець потужну підтримку України в США. Джерело фото: Слово і діло

Нові ферми тролів

У рамках кампанії, що мала розпалювати антиукраїнські настрої та впливати на політичні дебати в США, пов'язані з Кремлем політтехнологи й тролі написали тисячі сфабрикованих новин, постів і коментарів у соціальних мережах, які пропагують американський ізоляціонізм, розпалюють страх перед безпекою кордонів США і намагаються посилити економічну і расову напруженість у країні. Про це йдеться у внутрішніх документах Кремля, отриманих європейською розвідкою, з якою ознайомилася газета The Washington Post.

Так, один з російських політтехнологів доручив працівникові "ферми тролів" написати коментар з такою характеристикою: "не більше 200 символів від імені жителя передмістя великого міста". Він припустив, що цей вигаданий американець "не підтримує військову допомогу Україні і вважає, що гроші мають витрачатися на захист кордонів Америки. Він думає, що політика Байдена веде США до краху".

Понад 100 документів було надано команді WP. Вони датуються періодом з травня 2022 року по серпень 2023 року. Ці файли є частиною серії витоків даних, які дозволили поглянути на зусилля Москви послабити підтримку України у Франції та Німеччині, а також на дестабілізацію ситуацій в України.

Інформаційний фронт на Заході майже такий же важливий, як і реальний в Україні

Росія посилює свої пропагандистські операції в рамках другого фронту, який, за словами високопоставлених західних чиновників, став для Москви майже таким же важливим, як і військова кампанія в Україні — особливо з огляду на те, що схвалення Конгресом подальшої допомоги є критично важливим для здатності Києва продовжувати оборонятися.

"Для Росії пріоритетом є зупинка військової допомоги, — сказав один з республіканських співробітників на Капітолійському пагорбі. — Ми бачимо широку кампанію, яка має кілька напрямків, деякі з яких працюють краще, ніж інші, але росіянам байдуже. Вони просто намагаються заповнити інфопростір".

Стратегія просуває погляди ультраправого крила Республіканської партії

Кампанія намагалася зобразити президента України Володимира Зеленського корумпованим, наголошувала на проблемах на американо-мексиканському кордоні й описувала "білих американців" як головних потерпілих від іноземної допомоги.

Стратегія просуває погляди ультраправого крила Республіканської партії й закликає до залучення американських "лідерів громадської думки та політики". Це зазначено в одному з документів, але в ньому не названі люди, яких можна було б залучити для цього.

Вплив підсанкційного російського політтехнолога Іллі Гамбашидзе

Багато документів містять метадані, які вказують на те, що вони були написані членами команди, яка працює на Іллю Гамбашидзе — керівника московської піар-компанії "Агентство соціального проєктування". Минулого місяця Сполучені Штати запровадили санкції проти Гамбашидзе за його участь у "наполегливій іноземній кампанії зловмисного впливу" за вказівкою Кремля, зокрема у створенні вебсайтів, покликаних видавати себе за легітимні ЗМІ в Європі, що є частиною кампанії, яку західні офіційні особи назвали "Двійник".

Російська програма впливу на американське суспільство працює вже понад десятиліття

За словами аналітиків і колишніх американських урядовців, ця кампанія є частиною все більш витонченої стратегії, яка ґрунтується на майже 10-річних зусиллях Кремля посилити вплив політиків, що виступають проти глобальної ролі США.

"Вплив російської програми за останнє десятиліття можна побачити в дебатах у Конгресі США щодо допомоги Україні", — заявив Клінт Воттс, керівник Центру аналізу загроз Microsoft.

Це "абсолютна правда", що деякі конгресмени республіканці повторюють російську пропаганду

Конгресмен Майкл Тернер, який очолює Постійний комітет Палати представників з питань розвідки, заявив, що повторення російської пропаганди про вторгнення в Україну деякими членами Конгресу від республіканської партії це “абсолютна правда”.

"Ми бачимо, що з Росії безпосередньо надходять спроби замаскувати антиукраїнські та проросійські повідомлення — деякі з них ми навіть чуємо в залі засідань Палати представників", — зауважив Тернер на телеканалі CNN.

Воттс сказав, що Росія "говорить авдиторії 80 відсотків того, що вона вже чує, і 20 відсотків того, що вона хоче, щоб аудиторія почула. Вони задовольняють попит на інформацію, а потім додають трохи власної, і з часом це дуже ефективно".

В одному з документів, з яким ознайомилося видання The Washington Post, містився заклик використовувати платформу Trump's Truth Social (соціальна мережа Дональда Трампа) як єдиний спосіб поширювати пости "без цензури", тоді як для Facebook, Twitter (тепер відомий як X) і YouTube будуть створені "короткочасні" акаунти.

Просування контенту щодня

У січні 2023 року Кремль серйозно взявся за підрив американської підтримки України. Документи свідчать, що Сергій Кирієнко, перший заступник голови адміністрації Кремля, викликав команду політтехнологів, які вже працювали над кампаніями з ослаблення підтримки Києва в Європі, включно з Гамбашидзе, і попросив їх розширити свої зусилля. Стратеги найняли десятки співробітників "ферм тролів" і перекладачів.

Незабаром московським "піарникам" було наказано створити медіа-контент для американців, який би просував звинувачення в "продажі і крадіжці зброї", наданої Україні.

Політтехнологам було наказано створювати середовище, в якому "американці не готові жертвувати своїм добробутом заради конфлікту в Україні", а також представляти дедалі тісніші відносини Росії з Китаєм як нову загрозу, "створену власними діями США".

Республіканець Метт Ґейц зразковий приклад наслідування для російських тролів

Коли республіканець Метт Ґейц, провідний противник допомоги Україні, попередив про "небезпечний двопартійний консенсус, який веде нас до війни з Росією" і розкритикував початковий пакет допомоги Вашингтона Києву в розмірі 40 мільярдів доларів у 2022 році як такий, що буде наданий "в той час, коли американці залишаться без дитячого харчування", росіяни виокремили його для своїх тролів як приклад того, які саме меседжі слід посилювати.

Росіяни часто вдаються до методу напівправди

"Важливо зазначити, що для ефективної роботи потрібно звести фейки до мінімуму, а реалістичну інформацію — до максимуму", — йдеться в одній із пропозицій команди стратегів Гамбашидзе. "Постійною мантрою має бути: "Це те, що відбувається насправді, це те, про що вам не розповідають офіційні ЗМІ".

Прессекретар Ґeйца у відповідь на закиди кремлівських стратегів, які посилаються на заяви конгресмена, зазначив, що Ґейц особисто потрапив під санкції Росії у квітні 2022 року. На той час під санкції потрапили сотні членів Палати представників.

Згідно з методичкою, метадані якої свідчать, що її написав член команди Гамбашидзе, мали бути створені пости та коментарі в соціальних мережах, а також відео на YouTube, які б розпалювали расову та соціальну ворожнечу в США та посилювали теми "загальної бідності, рекордної інфляції, зупинки економічного зростання, ризику втрати роботи для білих американців, привілеїв для кольорових та людей з інвалідністю".

Пости мали просувати побоювання, що надмірні витрати на зовнішню політику пішли "на шкоду захисту інтересів білих людей у США", а також ідею про те, що "Америка програє, попри зусилля Байдена, США буде втягнута у війну, і наші хлопці гинутимуть в Україні".

Політтехнологи написали численні рекомендації для статей та постів у соціальних мережах, про що свідчать документи. Один з них намагався порівняти рівень безпритульності в Америці з російським і стверджував, що Сполучені Штати починають все більше нагадувати "країну третього світу".

Рекомендований коментар у соціальних мережах від вигаданого американця у відповідь на статтю мав бути такий: "Мене переповнює гнів, коли на моїх очах черговий пакет допомоги Україні розподіляється по кишенях американських й українських чиновників. Дійсно, важко зрозуміти такі жести "допомоги", коли власні безпритульні сидять під ногами перехожих і сплять під мостами".

Ви просто повинні просувати контент кожен день для його ефективності

Цієї весни, коли адміністрація Байдена знову готувалася до спроби проштовхнути додаткове фінансування для України через Конгрес, сайти, які Microsoft та інші дослідники соціальних мереж пов'язують з кремлівською кампанією, розпочали нові спроби поширити оманливий контент про імміграцію та кордон з Мексикою. В одному з випадків, сайт, ідентифікований Meta як частина мережі Doppelganger, розмістив статтю про “хвилю нелегальної імміграції”, яка, нібито "підриває основи національної безпеки".

"Ви просто повинні просувати контент кожен день", — зауважив Воттс.

За даними Центру аналізу загроз Microsoft, який проаналізував вибірку коментарів і статей, створених командою Гамбашидзе, опубліковані тексти відрізнялися один від одного. Microsoft і компанія Graphika, що займається аналізом соціальних мереж, заявили, що, можливо, чернетки статей були опубліковані на сайтах-двійниках, пізніше видалених і заблокованих соціальними мережами.

Кремлівські піарники уважно стежили за опитуваннями громадської думки в США і зниженням підтримки України серед американців, особливо республіканців. Вони також проводили опитування двічі на місяць за допомогою конкретного механізму — створення інтернет-опитувань через інтернет-рекламу та соціальні мережі, такі як Facebook і TikTok. Результати, що свідчать про незначне зниження підтримки України, здаються абсолютно недостовірними, але були передані кремлівським господарям стратегів як показник успіху.

Фейки про корупцію Зеленського стали одними з найуспішніших проявів кампанії

Фейкові статті про корупцію Зеленського, поширені пов'язаними з Росією сайтами під час дебатів у Конгресі щодо допомоги Україні восени, викликали резонанс. Один з найуспішніших матеріалів був поширений виданням DC Weekly — респектабельним на вигляд інтернет-виданням, яке дослідники дезінформації з Клемсонського університету відстежили через домени, пов'язані з колишнім американським поліцейським Джоном Марком Дуганом, який перекваліфікувався на проросійського журналіста.

У листопаді через видання DC Weekly поширилася фейкова новина, в якій стверджувалося, що Зеленський купив дві яхти за гроші американської допомоги. Це твердження, явно неправдиве і спростоване урядом Зеленського та незалежними ЗМІ, підхопила ультраправа конгресвумен Марджорі Тейлор Грін.

Один з проукраїнських сенаторів, республіканець з Північної Кароліни Том Тілліс сказав CNN, що дебати про допомогу були зупинені частково через те, що деякі політики заявили, що стурбовані звинуваченнями в корупції та думкою про те, що "люди купуватимуть яхти на ці гроші".

політтехнології тролі конгрес сша розвідка республіканці сша військова допомога

Знак гривні
Знак гривні