Усі види дронів і РЕБ. Як працює заснована Україною, Латвією і Британією коаліція дронів

В Україні одним з успішних проєктів стала коаліція дронів, у якій союзникам запропонували можливості розвитку власних дронів та будівництва спільних підприємств.

Фото: 5 канал
Фото: 5 канал

Про це в інтерв’ю Мілітарному розповіла заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.

Вона нагадала, що співзасновниками цієї коаліції разом з Україною стали Латвія і Велика Британія.

"Нам вже вдалося залучити 200 мільйонів євро від Нідерландів на дрони, 325 мільйонів фунтів від Великої Британії, вже двадцять мільйонів євро, підтверджені, від Латвії. Ми запропонували партнерам форму коаліції дронів, в рамках якої назвали 50, 30, 20, де 50% того траншу, який ми очікуємо, це закупівля українських виробників.

Ми вважаємо дуже важливим підтримувати українського виробника, який за ці два роки дуже сильно розвинувся. Ми в сто разів наростили виробництво БПЛА, багато для цього зробили і волонтери, і проєкт “Армія дронів”, і всі, всі, всі. І виходить так, що найбільш фахово розуміються на тому, яка техніка потрібна в сучасній війні, саме українські виробники", – розповіла заступниця міністра оборони.

За її словами, 30% Україна готова отримувати у вигляді готових дронів від виробників країн-партнерів.

"Ми домовилися з партнерами, що ми самі робимо пріоритезацію, ми вкажемо кількість і в якому класі нам потрібно дронів, і ТТХ, які нам потрібні, передаємо, і далі вже проходить підбір тих зразків, які потрібні.

І 20%, залишковість зі 100, це гроші на спільні підприємства. Ми вважаємо, що державницька позиція має бути наступна. Будь-який завод, будь-яке виробництво, яке зроблено в Україні разом з партнерами, є важливим сигналом всьому світу, що українці можуть робити спільні проєкти, що ми можемо робити технологічні ланцюжки, і це дуже підсилить нашу співпрацю", – пояснила Черногоренко.

За цим планом в Україні мають з’являтися спільні заводи. Заступниця міністра додала, що вже є декілька раундів перемовин між партнерами, українськими компаніями, які можуть надати таку можливість для спільних підприємств. У рамки коаліції дронів входять не тільки літальні апарати, або повітряні апарати, а всі домени.

«Це і морські дрони, надводні і підводні. Це абсолютно всі домени, чотири домени, які ми хочемо закривати. Також засоби радіоелектронної боротьби, тому що ми вважаємо, що це невід’ємний такий набір, наявність дрона, наявність засобів боротьби з ворожими дронами», – розповіла Катерина Черногоренко.

Нагадаємо, коаліція дронів офіційно стартувала 17 лютого у рамках роботи Контактної групи з питань оборони України. Окрім Латвії, Великої Британії та України до Коаліції вже приєдналися Швеція, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди та Канада.

співпраця в опк дрони коаліції міноборони

Знак гривні
Знак гривні