Том Купер: відбиття ЗСУ штурму біля Часового Яру – єдиний варіант, як треба розв'язувати питання з “плацдармами” росіян

У звіті за 5 квітня військовий експерт Том Купер аналізує українські удари по російських авіабазах і надає трохи інформації про справи на фронті.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

СТРАТЕГІЯ

Здається, Київ “потроху” знову притомніє: схоже, “хтось там” спромігся пояснити Зеленському, що “швидко завершити війну” не вийде, тож він нарешті знизив призовний вік з 27 до 25 років. За рахунок цього, зокрема, уряд планує поповнити лави ЗСУ.

… і це, якщо перефразувати Аланіс Морісет, “a little bit ironic” [“трохи іронічно”], адже як мені стало відомо десь тиждень тому, зі слів знайомих у ЗСУ, з лютого цього року (певно, відколи такий собі генерал Сирський став Головнокомандувачем?), збройні сили вже перебувають у процесі “глибокого реформування” підходів до залучення особового складу, і “швидко поповнили” багато підрозділів купою людей, які “сиділи в тилу” більшу частину останніх двох років.

Подібним чином, схоже, ЗСУ організували ситуацію з артилерійськими снарядами (тобто – залишки на складах з минулих часів). Кажуть, саме це є визначальною причиною, чому ЗСУ вдається (нарешті?) спиняти російські атаки на захід від Авдіївки та в районі Роботиного. Принаймні повідомляють про те, що “ситуація зі снарядами покращилася”.

Разом з тим, сталося це “за пʼять хвилин до провалу”, бо попри всі успішні оборонні дії останнього тижня, ЗСУ все ще “вимінювали території на час”, і ситуація ставала “дійсно критичною” (ніби просто “критичної” було недостатньо…).

Серед інших “важливих новин” із закордону… схоже, німецький уряд збагнув, що пора шукати додаткові ракети, пускові та радари для систем Patriot – так само як чехи відшукали ті 1,2 млн артилерійських снарядів, “десь за межами ЄС”.

ПОВІТРЯНА/РАКЕТНА ВІЙНА

В останні кілька днів росіяни “знову” здійснювали “малі” нальоти на Україну з використанням шахедів. Щоночі вони випускали “лишень” дюжину. Менше з тим, цього було достатньо, щоб тримати українських ППО-шників у тонусі, і вичерпувати їхні запаси снарядів до систем класу “земля-повітря”.

Українці ж, “стоїчно” продовжують свої атаки з використанням БПЛА. Одна з них ударила по адміністративній будівлі фабрики з виробництва "шахедів" у Татарстані, десь за 1200 км від кордону з Україною.

Українці (“нарешті”) здійснили масовий наліт БПЛА на:

- Авіабазу у Морозовську (559-й БАП, озброєний Су-34)

- Авіабазу у Єйську (859-й центр бойового застосування, озброєний Су-34)

- Авіабазу Енгельс-2/Авіабазу саратов (121-й гвардійський БАП та 184-й БАП, озброєний Ту-160 та Ту-95, відповідно).

Морозовськ розташований під Ростовом-на-Дону, і його атакувало близько 60 БПЛА. Це – домашня база для 26 літаків Су-34 і 4 літаків Су-24 – основних носіїв російських планеруючих бомб УМПК: у цьому районі повідомлялося про майже 60 вибухів. Росіяни заявляють про збиття 44 ударних БПЛА лише на цій локації – і 52 БПЛА загалом (над усією Росією).

АБ Єйськ розташована неподалік однойменного міста, на східному березі Азовського моря, і це – одна з авіабаз ПКС, де ще кілька місяців тому на злітній смузі малювали “фальшиві цілі”.

АБ Енгельс-2 – неподалік Саратова: це – головна база російського бомбардувального флоту, і тут на асфальті також малювали “приманки”...

Українці заявляють про знищення 6 і пошкодження 8 російських літаків, а також про те, що вдалося вбити і поранити близько 20 військових.

Ох, і так, поміж іншим: українські оператори ССО та партизани, які діють за російською лінією фронту, повідомляють, що – оскільки росіяни перекинули більшість своїх систем ППО до окупованого Криму – вони тепер дедалі дужче відчувають брак систем ППО у своїй власній країні, зокрема у Рязанській області.

… певно, якийсь прикрий збіг…

БИТВА ЗА ДОНБАС

Бахмут… 4 квітня велика російська штурмова група вела наступ уздовж Траси 0506 і дісталася Зеленої вулиці на східних околицях Часового Яру. ЗСУ зреагували швидко і рішуче – і це єдиний варіант, як треба розв'язувати питання з усякими “плацдармами” росіян (хоч вони за рікою, хоч у якомусь поселенні): вони контратакували, "пригорнули" купу росіян та вибили залишки живих далеко за межі містечка (на їхні початкові позиції, десь за 700 метрів на схід від Часового Яру).

Дивіться також: Відео дня. Бійці 67-ї ОМБр знищують десятки бронемашин окупантів поблизу Часового Яру

Якщо хтось із вас думає, що росіяни – “дурні”, бо атакують у такий спосіб, то будьте, будь ласка, обережні. Не маю сумніву, що російські командири б радо дісталися Часового Яру через Іванівське, тобто трасою 0504, вглибині долини, проте – поки українці тримають бодай одну “вулицю” того… гм… “села”, росіяни собі цього дозволити не можуть.

… а мугикаю я тут, оскільки вжите щодо Іванівського слово “село” – вже дуже відносне визначення, як видно з фотографій нижче:

Звісно, росіяни повернуться до штурмів – і Часового Яру, і Іванівського – щойно їм підвезуть чергову порцію мобіків, T-80, БМП і МТ-ЛБ…

Авдіївка… десь те саме можна сказати і про цю ділянку: бачте, за останні 4–5 днів, змарнувавши ще десь 5–6 штурмових груп і не діставши жодного успіху, ВСРФ вишукують та збирають підкріплення (здебільшого перекидають з району Сватового), аби кинути їх на чергові штурми.

ЗАПОРІЖЖЯ

Як “зазначалося” раніше, “тут відбувається небагато”. А саме: трохи покращилася ситуація з артилерійськими снарядами, і це в останні кілька днів “трохи збило ентузіазм” російських атак на Роботине. Може це ще й повʼязано з тим, що самим росіянам знищили кілька одиниць артилерії, і пригорнули чергову пачку мобіків, T-80 і БМП зі складу 42-ї мотострілецької дивізії.

P.S. Якби ви раптом у мене поцікавилися, то так, оце так тепер виглядають російські танки Т-90. Ота “лабуда” горі на “мангалі” – це глушилка від БПЛА. Наскільки мені відомо, наразі вони їм не допомагають, від слова “зовсім”...

І от що я про це думаю: а чом би їм не поставити на той танк ще один “справжній” танк – щоб в того нижнього танка з геть-нікудишньою конструкцією нарешті стало все в порядку із бронею? А, точно: це б їх все-одно не захистило від мін.

Оригінал – тут, повний переклад на патреон-каналі "Аналітика: переклади і першоджерела".

військова аналітика стратегія фронт купер

Знак гривні
Знак гривні