"Не піддавайтеся провокаціям". Командувач Сухопутних військ ЗСУ Павлюк спростував основні страшилки про мобілізацію

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявив, що російська пропаганда намагається зірвати мобілізацію в Україні й закликав українців вступати до лав збройних сил, адже на кону – доля країни.

Олександр Павлюк/Фейсбук
Олександр Павлюк/Фейсбук

Павлюк зазначив, що поки ЗСУ героїчно воюють і стримують окупантів по всій лінії фронту, Росія намагається розхитати наші тили: посіяти ворожнечу, паніку, недовіру до армії. Ворог витрачає на це шалені ресурси.

Командувач Сухопутних військ наголосив, що зараз військова ситуація непроста, але вона набагато прогнозованіша та контрольованіша, аніж це було на початку повномасштабного вторгнення.

"У нашому розпорядженні західне озброєння. Ми знаємо і розуміємо задуми ворога. Маємо талановитих і досвідчених командирів. Два роки тому ми обороняли Київ, а тепер вражаємо військові цілі за тисячу кілометрів від лінії зіткнення власними військовими технологіями.

Але скільки б допомоги ми не отримали, скільки б зброї у нас не було – нам бракує людей! Техніка сама не їде, зброя сама не стріляє, дрон сам не полетить. Підрозділи мають оновлюватись!" – пише Павлюк.

За його словами, російські пропагандисти змусили багатьох повірити в те, що мобілізація – це не про захист своєї держави від агресора, а про несправедливість і порушення прав.

"Збройні Сили України – єдина сила, здатна зупинити і знищити ворога. Як суспільство допустило, щоб військових почали боятись, дозволяли собі їх ображати? Сьогодні більшість працівників ТЦК – це вчорашні воїни, якими усі захоплювались і пишались. Що сталось? Чому сьогодні від них ховаються, чому дозволяють собі їх зневажати, влаштовують цькування і навіть бійки? Це неприпустимо.

Військовослужбовці, ветерани — не прохачі, не агітатори. Це люди, які виконали свій конституційний обов’язок. Ми не маємо права допустити, щоб вони почувалися винними, непотрібними чи небезпечними перед тими, кому вони буквально врятували життя", — зазначає командувач Сухопутних військ.

Водночас він визнав, що, система ТЦК не ідеальна і що командування Сухопутних військ працює над її вдосконаленням.

"Усі громадяни України мусять тримати голову холодною і усвідомити одну просту істину: армія і народ неподільні. Особливо під час битви за існування держави.

Нагадаю, що захист держави – це конституційний обов’язок громадянина.
Військо – це братерство. Захист держави – надскладна, але водночас найважливіша і найпрестижніша справа", – пише Павлюк.

Він спростував брехню про те, що мобілізованих нібито відправляють на фронт прямо з ТЦК.

Є визначена законом процедура: проходження військово-лікарської комісії та, за потреби, додаткових медичних обстежень.

Усі, кого визнали придатними до служби, без винятку – відправляють у навчальні центри. Базова загальновійськова підготовка триває місяць, що відповідає стандартам країн-партнерів НАТО. Одночасно з цим вже впроваджується експеримент з розширення БЗВП до двох місяців.

"Упродовж цього терміну досвідчені інструктори дадуть усі необхідні знання і навички: навчають тактики ведення бойових дій, поводженню зі зброєю, домедичній допомозі.

Так, у системі підготовки не все ідеально. Але ми реагуємо на всі проблеми і виклики. Наші спроможності підготувати новобранців до ефективних бойових дій не гірші, ніж у більшості інших армій", – відзначає Павлюк.

Тільки після проходження базової загальновійськової підготовки воїни потрапляють у військові частини. І не тільки на бойові посади, адже ЗСУ потрібні різні фахівці: водії, діловоди, кухарі, будівельники, ІТівці, бухгалтери, медики, інженери. Ознайомитись з вакансіями можна на сайтах пошуку роботи, а також у рекрутингових центрах.

Командувач Сухопутних військ нагадав, що найефективніші бригади відкривають рекрутингові центри по всій Україні. Там охочих супроводжує окремий спеціаліст. Навіть дадуть можливість випробувати себе і пройти тестовий період.

Щодо тих, хто отримує бойові посади, то, за словами Павлюка, до всіх командирів доведено, що для командування ЗСУ кожний військовослужбовець – найвищий пріоритет. Тож підхід у командування такий: спочатку новачок набирається досвіду і лише потім може брати участь у бойових діях.

"Я закликаю українців залишити емоції, не піддаватись провокаціям. Маємо усвідомити, що відсидітися нікому не вдасться. Адже на кону – доля країни, доля нашої нації. Росія нікого не залишить у спокої: ні тих, хто сховався, ні тих, хто зрадив Україну.

Зараз історичний момент, який дала нам доля: або ми захистимо і збережемо державу, або зникнемо як нація! Підтримуйте захисників і словом, і ділом. Приєднуйтесь до лав ЗСУ. Ставайте на захист своєї родини, свого дому, своєї країни, свого майбутнього. Наша сила в єдності! Іншого варіанту немає", – підсумував Павлюк.

павлюк захисники України тцк зсу мобілізація

Знак гривні
Знак гривні