Естонія знайшла ще мільйон боєприпасів для України, — Forbes

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що уряд його країни знайшов мільйон снарядів і ракет для України, але на них потрібні кошти.

Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform

За інформацією видання Forbes, це половина боєприпасів, необхідних українським артилеристам до кінця року.

Певкур розповів Postimees, що він намагається знайти у тих самих країн, які заплатили $1,3 млрд доларів за снаряди у межах чеської ініціативи, ще $2,2 млрд, щоб заплатити за ініційоване Естонією придбання боєприпасів.

"Якщо ми об'єднаємо цей мільйон снарядів, потенційні закупівлі чехів, наші можливості, а також британців, які, як повідомляється, організовують власну ініціативу "Боєприпаси для України", я наважуся сказати, що можна було б відправити Україні від 2 до 2,5 мільйонів снарядів цього року, за умови наявності фінансування", – сказав Певкур.

За словами міністра оборони Естонії, з 2,5 мільйонами додаткових снарядів і ракет до кінця року українці зможуть зрівнятися з власними запасами боєприпасів Росії.

Звідки саме Естонія може отримувати снаряди і ракети, Певкур не уточнив. "В основному з неєвропейських країн, – сказав він, – але є і з Європи. На жаль, я не можу уточнити. У багатьох випадках сам продавець не бажає, щоб це було відомо".

Певкур сказав, що снаряди включають натовські 155-мм, 152-мм снаряди радянського стандарту і 122-мм боєприпаси для реактивних установок «Града».

"Це означає, що естонці частково орієнтуються на країни Східної Європи й Балкани. Африканські країни також можуть бути кандидатами. За повідомленнями, чеська ініціатива постачала боєприпаси з Південної Кореї, Південної Африки та Туреччини", – пише Forbes.

Після призупинення допомоги США українські артилерійські батареї перейшли від 6000 снарядів на день до лише приблизно тисячі, констатує видання, тоді як росіяни продовжували випускати майже 6000 снарядів на день. Брак боєприпасів також став однією з головних причин того, що українці відступили від Авдіївки у лютому.

Forbes підсумовує, що нині в українському війську є чимало проблем, як-от нестача живої сили, брак ЗРК і затримки з ремонтом техніки, але дефіцит боєприпасів є найгострішою проблемою. Розв'язання останньої може переломити хід війни, вважає видання.

снаряди допомога Україні естонія брак боєприпасів

Знак гривні
Знак гривні